Vijesti

Inzko: Policija u RS bolje je naoružana nego vojska Slovenije. Ima mnoge elemente jedne armije

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prije nekoliko dana govorio je za ugledni bečki Der Standard. Istakao je kako se u BiH još uvijek vodi rat, bez pušaka. 25 godina nakon genocida nad muslimanima u Srebrenici, nacionalisti u Bosni i Herzegovini i dalje pokušavaju da unaprijede svoje ratne ciljeve, istakao je Inzko.

Dotakao se i nabavke tri helikoptera uz Rusije za policiju RS, čime se nedavno pohvalio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

„Da, on je u Moskvi naručio tri helikoptera, za policiju. Policija u Repoblici Srpskoj je bolje naoružana nego vojska Slovenije i ima mnoge elemente jedne armije. Oružje dugog dometa, koje je Republika Srpska nabavila, obično se kupuje za vojsku. Ciljevi su ostali isti. Republika Srpska hoće nezavisnost, Hrvati žele treći entitet, a pojedini Bošnjaci sanjaju o ujedinjenoj i suverenoj Bosni kojom bi sami da vladaju. Ipak, mislim da su Bošnjaci najtolerantniji; oni imaju i najveći politički pluralitet sa velikim brojem partija kako sa lijeva tako i sa desna. Hrvati imaju samo jednu partiju, a Srbi osim SNSD imaju još SDS. Bošnjaci su i prozapadno orijentisani. To je jedan paradoks da kada neki Srbi kažu kako su okrenuti Istoku i Rusiji, muslimani kažu da su okrenuti zapadu. Ali tako je to. Ipak, istina je da u stvarnosti, bilo da su Srbi ili Bosnjaci, kad emigriraju svi hoće kod Angele Merkel“, kazao je Inzko.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare