Inzko: Pošten Šengen nije loša stvar, ali ne možemo prihvatiti nebulozu

209

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valenzin Inzko gostovao je sinoć u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem. Na pitanje jeste li za Mini Šengen, odgovorio je da jedan pošten Šengen, kad nema oraha u džepu, nije loša stvar.

“Ali najvažnije je da vidimo sadržaj! Ne možemo prihvatiti neku nebulozu! Iza Mini Šengena stoji Amerika! Izmišljamo nove strategije i pristupe, a stare nismo ispunili. Hajmo prvo ispuniti CEFTA 1, CEFTA 2 i druge stvari i onda možemo govoriti o Mini Šengenu.

Srpski svijet, srpski prostor nije uperen ni protiv koga, ali bi se neko mogao sjetiti albanskog prostora, bošnjačkog prostora. Trebamo raditi na zajedničkom prostoru kao EU, kazao je Inzko.

Na konstataciju Senada Hadžifejzovića da je Stefan Schwarz rekao za Inzka da “nema „j…a“, da reaguje kao visoki predstavnik, Inzko je komentirao:

“Čovjek je djelimično u pravu! Mogao bi on te kritike uputiti i njemačkom parlamentu ili PIC-u”.

Visoki predstavnik kazao je kako misli da “smo odradili određen posao, nema rata, zemlja je cjelovita, ali nisam u potpunosti zadovoljan!

“Ako bi se ukinuo Anex 10, onda se mijenja cijeli Dejton! Morao bi se onda mijenjati i Ustav!”.

Na pitanje šta znači dolazak Lavrova u BiH?, odgovorio je da je to opomena da bi zapadni političari trebali više dolaziti u BiH, te da to ne znači da je Zapad prepustio Balkan Rusima.