IOM objavio koliko su para potrošili na migrante i kako

804

Nakon brojnih kritika i sumnji u rad, Međunarodna organizacija za migracije (IOM)konačno je objavila izvještaj o utrošku para.

Izvještaj se odnosi na novac koji je EU dala za hitni odgovor na migrantsku krizu u BiH.

EU je tako od juna 2018. godine za IOM ili putem IOM-a doznačila 76.851.217 eura, a do decembra 2020. potrošeno je 51.560.327.

Kako se navodi u izvještaju, do polovine ove godine ostalo je 25.290.890 eura.

Oni ističu da je trenutno u BiH 59.139 migranata.

Institucijama BiH, kao direktna podrška, utrošeno je 3.398.679 eura ili 7 posto sredstava, operativni i administrativni troškovi su iznosili 1.326.368 eura ili 2 posto, 7.047.055 eura ili 14 posto je utrošeno ne uspostavu prihvatnih centara, a najviše 39.788.225 ili 77 posto na humanitarnu pomoć.

Novac koji je stigao

Direktna podrška davana je po uputama Ministarstva sigurnosti i to ovako:

– Nabavku 30 specijaliziranih vozila, vozila i kombija za Službu sa poslove sa strancima (6), Graničnu policiju BiH (6) i policiju Unsko-sanskog kantona (USK) (18);

– Finansiranje plata za 25 službenika Službe za poslove sa strancima;

– Troškove smještaja i hrane za policajce iz Republike Srpske, Granične policije i inspektore SPS-a u Zvorniku, Foči, Bijeljini, Bihaću i Trebinju;

Grafika koja prikazuje koliko je potrošeno i koliko je ostalo

– Podršku Graničnoj policiji i SPS-u za transport migranata (uključujući gorivo i druge vezane troškove);

– Nabavku audiovizuelnih uređaja za potrebe policije USK (dronovi, termalne kamere, kamere, …);

Kako je raspoređen novac

– Nabavku zaštitne opreme za policajce u Unsko-sanskom kantonu, uključujući nabavku 50 pari zimskih čizama, pancira za kontrolu demontracija, policijskih šljemova i čizama;

– Nabavku uniformi za SPS, nabavku spasilačkih čizama za policiju USK-a, troškove fizičke zaštite ureda SPS-a u Sarajevu, troškove iznajmljivanja ureda u Bihaću za potrebe SPS-a, nabavku IT opreme za službenike SPS-a (laptop, tableti, printeri, faks, skeneri, digitalne kamere, itd.) te nabavku ambulantnog vozila za zdravstvene vlasti Unsko-sanskog kantona.

Na šta je potrošen

Što se tiče hrane potvrdili su da se dostavlja iz Kantona sarajevo (Pomozi.ba), a to rade i Crveni križ USK te Grada Bihaća.