Dronovi iz Irana korišteni su za ruski napad na glavni grad Ukrajine - Kijev
Svijet

Iran poslao hitno upozorenje svojim državljanima: Napustite Ukrajinu

Iran je danas upozorio svoje državljane da se suzdrže od putovanja u Ukrajinu. Irancima koji se nalaze tamo rečeno je da napuste zemlju.

“Zbog vojne eskalacije u Ukrajini, snažno sugeriramo svim Irancima da se suzdrže od putovanja u tu zemlju. Uz to, Irancima koji žive u Ukrajini savjetujemo da napuste zemlju zbog vlastite sigurnosti”, stoji u saopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Washington je, podsjetimo, optužio Teheran da se “izravno uključio” u rusku invaziju Ukrajine. I to pružanjem tehničke podrške ruskim pilotima koji upravljaju iranskim dronovima te napadaju civilne mete.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby, rekao je da su SAD zaključile shvatile da su iranski savjetnici bili na Krimu.

Na ovom okupiranom ukrajinskom poluotoku oni su pružili obuku ruskim vojnicima nakon što su ruske snage imale poteškoća u upravljanju bespilotnim kamikaza-letjelicama.

“Možemo potvrditi da je rusko vojno osoblje stacionirano na Krimu upravljalo iranskim bespilotnim letjelicama. Koristilo ih za izvođenje napada širom Ukrajine, uključujući napade na Kijev posljednjih dana.

Informacije koje imamo su da su Iranci postavili trenere i tehničku podršku na Krim. No, Rusi su ti koji pilotiraju”, tvrde Kirby.

SAD su najavile snažnu reakciju nakon što su Rusi bombardirali Kijev iranskih kamikaza dronovima.

Iz Ukrajine su već optužili Iran da zarađuje krvavi novac koji im Rusija daje za dronove.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare