Iransko pravosuđe izdalo je u danas nalog za hapšenje dvije žene kojima je Iranac zalio glave jogurtom jer su bile nepokrivene
Svijet

Iranac žene zalio jogurtom jer nisu nosile hidžab. Za žene izdat nalog za hapšenje

Iransko pravosuđe izdalo je u danas nalog za hapšenje dvije žene kojima je Iranac zalio glave jogurtom jer su bile nepokrivene. Nakon snimke koja se proširila internetom predsjednik države poručio je da je hidžab “vjerska obveza” žena prema šerijatskom pravu.

Na videosnimci koja je postala viralna, muškarac ulazi u trgovinu i vrijeđa dvije žene nepokrivene kose te im na glave izlijeva jogurt.

Nalog za hapšenje izdan je za “dvije žene jer su počinile zabranjeno djelo uklanjajući hidžab”, piše list Mizan u digitalnom izdanju te dodaje da je i vlasnik trgovine dobio upozorenje da i on mora poštovati propise vjerskog zakona islama.

Protesti traju od jeseni

U Iranu od jeseni traju protesti potaknuti smrću mlade Kurdinje Mahse Amini u pritvoru kamo je bila odvedena jer je po ocjeni policije nepropisno pokrila kosu.

U protestima su ubijene stotine ljudi, a među njima deseci pripadnika sigurnosnih snaga. Vlasti proteste nazivaju “nemirima” orkestriranima iz inozemstva iz centara neprijateljski raspoloženih prema Iranu.

Danas je predsjednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi ponovno pozvao Iranke da nose hidžab jer je to vjerska obaveza.

Prvi čovjek iranskog pravosuđa Gholamhossein Mohseni Ejei upozorio je da će sve žene koje ne budu nosile hidžab “biti kažnjene” za kršenje sistema Islamske Republike i njezinih vrijednosti.

“Otkrivanje je neprijateljski čin protiv naših vrijednosti”, rekao je Ejei, kao prenose portali, dodaje agencija dpa.

Žene moraju pokrivati kosu i nositi duge, široke ogrtače

Prema šerijatskom pravu koji je Iran nametnuo nakon islamske revolucije 1979., žene moraju pokrivati kosu i nositi duge, široke ogrtače kako bi prikrile obrise tijela. One koje se ogriješe o te propise izložene su javnom napadu, kaznama ili hapšenjima.

“Hidžab je civilizacijski temelj iranske nacije” i “jedno od glavnih načela Islamske Republike”, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u četvrtak i poručilo da neće biti “ni povlačenja ni tolerancije”.

Iranski MUP poziva građane da se suprotstave nepokrivenim ženama. Takve upute u prošlim decenijama ohrabrivale su tvrdolinijaše da napadnu žene i prođu nekažnjeno.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Iranac žene zalio jogurtom jer nisu nosile hidžab. Za žene izdat nalog za hapšenje – My Blog
1 mjesec

[…] Source link […]