Svijet

Iranci se uključuju u rat, već su na Krimu: Na ratištu već primijećen zlokobni Mohajer-6!

Iranci se uključuju u rat dron Mohajer-6 leti

Pripadnici elitne Iranske revolucionarne garde nalaze se u Ukrajini, na okupiranom Krimu, gdje obučavaju ruske jedinice kako koristiti isporučene iranske dronove. Podaci su to američkih obavještajnih službi. Ovu je vijest još ranije prenio think tank Institute for the Study of War. On je na temelju javno objavljenih podataka zaključio kako je nepoznat broj pripadnika iranskih gardista, smješten na lokacijama na Krimu i u hersonskoj oblasti. Pretpostavljaju da je poslan kako bi obučavao ruske operatere dronova. Riječ je o doronovima Mohajer-6.

Najnoviju potvrdu ove informacije prenio je New York Times, koji citira nekolicinu državnih dužnosnika upoznatih s osjetljivim izvještajima obavještajnih službi. Ono što u ovom trenutku još nije poznato, osim tačnog broja iranskih gardista, je da li oni i sami upravljaju dronovima ili isključivo obučavaju ruske vojnike za njihovo korištenje.

Rusija je proteklih sedmica pojačala svoje napade iranskim Shahed-136 dronovima Riječ je o jednostavnim i jeftinim oružanim sistemima koje ruske snage koriste prvenstveno protiv civilnih meta i energetskih postrojenja. Iako su ti dronovi spori i ne pretjerano precizni, zamišljeni su za istovrmeno lansiranje u većem broju kako bi preopteretili odbrambene sisteme.

Ratni zločin

Ujedinjeni narodi istaknuli su kako je korištenje ovakvih dronova protiv civilnih meta ratni zločin, te da nema nikakvu vojnu svrhu. Shahed-136 dronovi bili bi, vjeruje ISW, znatno korisniji kada bi se koristili u odbrani oblasti Herson ili na drugim ratištima.

"Rusi uludo troše vrlo sofisticiranu municiju, njihove krstareće projektile i dronove koje su im dostavili Iranci. U ovim sporadičnim napadima na civilne i infrastrukturne mete koje zapravo ne čine trajnu štetu, i također neće ni na koji način natjerati Ukrajinu na predaju", kazao je Mason Clark, vojni analitičar ISW-a za Rusiju.

Clark i njegove kolege smatraju kako korištenje takve oprme na civilnim metama pokazuje kako ruski predsjednik Vladimir Putin očajnički pokušava slomiti ukrajinski moral. Putinova je strategija, čini se, val terorističkih napada uslijed kojih će veći dio građana Ukrajine pred zimu ostati u mraku i hladnoći.

S druge strane, iranska pomoć Rusiji u sukobu u Ukrajini stavlja i Teheran, ionako već pritisnut sankcijama, u poziciju još daljeg udaljavanja od zapada. Ilaže ga potencijalno još gorim sankcijama. S tim je činom teokratski režim Vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, koji se upravo suočava s ozbiljnim protestima svojih građana koji prijete destabilizirati iranske vlasti, naizgled konačno odustao od pokušaja pronalaženja kompromisa po pitanju oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma.

Ruska strana

"Slanje dronova i osoblja za obuku u Ukrajinu duboko je uplelo Iran u rat na ruskoj strani. To je povezalo Teheran s operacijama protiv civila", kazao je za NYT penzionisani dužnosnik CIA-e Mick Mulroy. "Čak i ako je riječ samo o instruktorima i taktičkim savjetnicima u Ukrajini, svejedno mislim da je to velika stvar".

Dok je Iran još pokazivao želju za pomirbom sa zapadom - za vladavine reformističkog predsjednika Hasana Ruhanija - američki predsjednik Joe Biden i zapadne države ušle su u pregovore oko mogućeg ukidanja većine trgovinskih sankcija protiv Teherana, s ciljem ponovnog zauzdavanja iranskog nuklearnog programa. No, nakon što je Hamenei građanima praktički nametnuo ultra-konzervativnog tvrdolinijaša Ebrahima Raisija za novog predsjednika, pregovori su ušli u pat-poziciju. Obogaćivanje urana u iranskim centrifugama je ubrzano.

Osim Shahed-136 dronova, Iran je Rusiji navodno isporučio i nepoznat broj Mohajer-6 dronova. To je iranski pandan turskom Bayraktaru TB-3 koji se na bojištu u Ukrajini proslavio u rukama ukrajinskih snaga.

Ukrajinski vojnici uspješno su zarobili najmanje jedan ovaj dron početkom ovog mjeseca, naoružan Qaem-5 navođenim bombama. Mohajer-6 dronovi svojim izgledom podsjećaju na Bayraktare, no nešto su kraći i imaju manji raspon krila. Zamišljeni su za izviđanje na ratištu, no mogu nositi i do četiri vizualno navođene bombe.

Isprobani u Jemenu

Bayraktari TB-3 mogu nositi do 280 kilograma municije, a mogu biti opremljeni i navođenim UMTAS anti-tenkovskim projektilima ili MAM laserski navođenim bombama. Bayraktari za razliku od Mohajera lete i znatno brže. Iranski dron krstari brzinom od 130 kilometara na sat, a njegova najveća brzina od 200 na sat manja je od 230 km/h. To je brzina krstarenja Bayraktara.

Iran je svoje Shahed-136 dronove isprobao na ratištima u Jemenu. Tamo su također pripadnici Iranske revolucionarne garde pomagali i obučavali svoje saveznike Hutije u korištenju ovih bespilotnih letjelica. Za razliku od Mohajer-6 dronova, koji zahtijevaju ljudskoj pilota, Shahid-136 su autonomne letjelice. To je takozvana "leteća municija", koja se uz pomoć jednokratnih raketnih motora lansiraju s vozila ili rampi postavljenih na tlu. Potom lete prema zacrtanim metama, pokušavajući pritom samostalno izbjegavati protuzračnu obranu.

Evropska unija za sada još uvijek ne žuri izravno optužiti Teheran za uplitanje u rat u Ukrajini. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell kazao je kako su EU ministri "još uvijek u procesu prikupljanja informacija". No nakon novih sankcija SAD protiv Irana, vrlo će vjerojatno uslijediti i slična reakcija EU.