Politika

Irfan Čengić o radu Parlamenta FBiH: Moglo se više uraditi. Neki su zaradili više nego što su radili

Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Irfan Čengić izjavio je danas novinarima da posao zastupnika nije vezan samo za sjednice Doma, već za mnogo više aktivnosti – kontakte s građanima, odlaske na sve događaje nevladinih organizacija, civilnog društva, razgovore s lokalnim, kantonalnim i državnim vlastima.

“Zastupnik koji hoće da radi njegov posao, ima itekako šta da radi svake sedmice. Apsolutno sam svjestan da ima kolega koji nisu čak ni dolazili na sjednice, a imali su uglavnom veću platu od mene zbog godina staža i zato što nisu iz Sarajeva, dobijali naknade za odvojeni život i sl. Dakle, ako zastupnik hoće profesionalno da radi, plata je adekvatna njegovom radu, ali sigurno da većina zastupnika ima priliku da zaradi puno više nego što uloži truda. Ali građani imaju priliku svake četvrte godine da ocijene je li neko radio dobro ili nije”, riječi su Irfana Čengića.

Upitan je li u proteklom četvorogodišnjem mandatu Doma održano dovoljno sjednica i usvojeno dovoljno zakona, Čengić napominje da prošli izborni pobjednici nisu uspjeli dogovoriti parlamentarnu većinu ni novi saziv Vlade. Stoga se rad Parlamenta u takvoj situaciji može ocijeniti dobrim budući da je zasjedao svakog mjeseca a bilo je i vanrednih sjednica, dok je prethodni saziv imao definisanu parlamentarnu većinu a ipak je bilo pauza, u dva-tri navrata i četvoromjesečnih, navodi Čengić.

“Moglo se uraditi više i zato su građani, vjerujem, izabrali promjene na ovim izborima. Bez obzira na to što neki imaju najviše glasova, većina građana se izjasnila za promjene i očekujem da će većina u Vladi i Parlamentu FBiH biti promijenjena, ali to će dosta zavisiti od novog, brojnijeg saziva Doma naroda, koji je nametnuo visoki predstavnik Schmidt. Mislim da će biti zanimljivo gledati kako će izgledati parlamentarna većina u tom domu jer je i u prošlom mandatu, Socijaldemokratska partija BiH, primjerice, bila druga stranka budući da smo imali kvalitetne liste u kantonima pa smo uspjeli dobiti veliki broj mandata; tako da će biti zanimljivo pratiti formiranje vlasti i da li će koalicija Ujedinjeni oko Denisa Bećirovića uspjeti formirati većinu ili će to biti Stranka demokratske akcije”, kazao je, između ostalog, Čengić novinarima.

Trenutno je neizbježno, zahvaljujući Schmidtu, ističe Čengić, da će Hrvatska demokratska zajednica BiH biti ili sa Strankom demokratske akcije ili s koalicijom koja je pobijedila za Predsjedništvo i koja ima većinu mandata u Federalnom parlamentu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare