Svijet

ISIL planirao krvavi napad u Beču. Plan oktriven na vrijeme: To je trebala biti osveta

Bečki maraton u aprilu ove godine bio je meta terorističkog napada po uzoru na bombaški napad na Bostonskom maratonu 2013. godine, ali je teroristička ćelija u Austriji otkrivena na vrijeme, tvrdi list Kronen Zeitung.

Austrijski savezni ured za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma otkrio je navodnu ćeliju Islamske države (ISIL) u Austriji koja je povezana s planovima za napad na velike događaje u Evropi.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi dosad poznate detalje navodne takozvane terorističke operacije Treatment, koju su planirali pripadnici navodne ćelije u Austriji.

Bila je to operacija ISIL-a da osveti smrt svog vođe Abu Ibrahima Al Hashimija, kojeg su ubili američki specijalci u februaru ove godine u svom skrovištu na sjeverozapadu Sirije, navodi Kronen Zeitung.

Prema pisanju lista, u ovoj skupini je bilo pet Iračana, a predvodnik je Iračanin koji je imao zaštićeni status, koji je u Austriju došao tokom migrantske krize 2015. godine. Po uzoru na bostonsko krvoproliće, na kojem su dvije bombe usmrtile tri, a povrijedila oko 300 osoba, ova ćelija namjeravala je postaviti bombu na cilj Bečkog maratona koji se održao 24. aprila.

Austrijske vlasti pojačale su pozornost nakon događaja u novembru 2020., kada je Austrijanac albanskog porijekla izveo teroristički napad u Beču, ubivši četiri osobe, a ranivši više od 20.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare