Svijet

Isključeno svih šest reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Svih šest reaktora nuklearne elektrane Zaporožje u južnoj Ukrajini još uvijek je isključeno iz ukrajinske električne mreže, javlja Reuters pozivajući se na državnu nuklearnu kompaniju Energoatom.

Iz Energoatoma su poručili da se električna energija za vlastite potrebe elektrane isporučuje putem dalekovoda iz ukrajinskog elektroenergetskog sistema.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je ranije da je svijet za dlaku izbjegao radijacijsku katastrofu jer je dovod struje ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje bio satima prekinut zbog ruskog granatiranja u tom području, što je Moskva opovrgla.

Zelenskij je rekao da je rusko granatiranje izazvalo požare u jamama za pepeo obližnje elektrane na ugljen što je isključilo dovod struje u reaktorski kompleks, najveće takvo postrojenje u Evropi. Pomoćni dizelski generatori osigurali su opskrbu strujom koja je ključna za rashladne i sigurnosne sisteme u postrojenju, rekao je, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

“Da osoblje naše nuklearke nije reagiralo nakon nestanka struje, već bismo bili prisiljeni prevladati posljedice radijacijske nesreće”, rekao je u večernjem obraćanju. “Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane na korak do radijacijske katastrofe.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare