Vijesti

Islamska zajednica BiH pozdravila istup Denisa Bećirovića. Traže da se potpisivanje ugovora s državom stavi na dnevni red

Ured za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini oglasio se povodom jučerašnjeg istupa delegata Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, kojeg Agencija MINA prenosi u cijelosti:

„Jučer, 16. 6. 2021. godine, održana je Prva posebna sjednica oba doma PS BiH o temi ‘Poslanici/delegati pitaju – Vijeće ministara BiH odgovara’. Delegat u Domu naroda PS BiH g. Denis Bećirović, između ostalog, otvorio je pitanje ustavne jednakopravnosti svih građana, ali i institucija u Bosni i Hercegovini.

On je eksplicitno zatražio jednakopravnost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom u Bosni i Hercegovini. Predočio je delegatima oba doma PS BiH kao i ministrima u Vijeću ministara BiH činjenicu da dvije spomenute crkve imaju potpisan ugovor s državom BiH već skoro 15 godina, a da se Islamskoj zajednici to pravo osporava više od jedne decenije.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozdravlja istupanje delegata Bećirovića, kada je u pitanju ovaj diskriminirajući odnos Države Bosne i Hercegovine prema Islamskoj zajednici kao najmnogoljudnijoj religijskoj zajednici, što istodobno diskriminira pojedinačno svakog muslimana – pripadnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovo je rijedak slučaj da neko od delegata PS BiH otvori ovo, za Islamsku zajednicu i za muslimane u Bosni i Hercegovini, iznimno važno pitanje. Očekujemo da će nadležni organi proces potpisivanja ugovora IZ i države Bosne i Hercegovine konačno staviti na dnevni red“, kaže se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare