Vijesti

Islamska zajednica u BiH šokirana nepromišljenim govorom premijera Crne Gore Abazovića

 Islamska zajednica u BiH ima potrebu da ukaže na zabrinjavajući trend da se skoro svaka godišnjica genocida u Srebrenici od istih političkih krugova pokušava zasjeniti iskonstruisanim skandalima i incidentima. I ove godine su prisutni i svjetska javnost, pa tako i pripadnici Islamske zajednice, bili šokirani nepromišljenim govorom premijera Crne Gore Dritana Abazovića, prenosi Mina.

“Islamska zajednica očekuje da gospodin Abazović, zbog funkcije koju obnaša, objasni šta je mislio pod tvrdnjom da u Srebrenici nisu ubijani Bošnjaci zbog njihove vjerske i nacionalne pripadnosti, da nije odgovorna pred međunarodnim sudovima presuđena vojska i njeno rukovodstvo, koje se time amnestira, te koje su to politike, a ne politika koju su odgovorne za te zločine” – stoji u saopćenju Službe za odnose s javnošću Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno, za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je neprihvatljiv bilo kakav pokušaj relativizacije zločina genocida, bilo kakvo dijeljenje odgovornosti i izbjegavanje da se nedvosmisleno utvrđene i pred međunarodnim sudovima presuđene činjenice nazovu pravim imenom.

“Od premijera Abazovića se očekivalo da nedvosmisleno osudi počinioce i negatore genocida u Srebrenici, a ne da dodatno produbljava bol majki i porodica žrtava genocida” – kaže se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare