Politika

Islamska zajednica usvojila Krizni plan pripravnosti i odgovora na covid-19

Danas je u Sarajevu održana 29. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Na sjednici je usvojen Zapisnik sa prošle sjednice, kao i dnevni red tekuće sjednice. Rijaset je o svim pitanjima iz Dnevnog reda nakon rasprave donio odgovarajuće zaključke ili zadužio nadležne instance da dodatno ispitaju neke predmete.

Na sjednici je usvojen Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu covid-19, sačinjen na osnovu Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, broj: 45-20/2020 od 04.07.2020. godine. Ovim Kriznim planom predviđeno je sljedeće: smanjenje fizičkih kontakata službenika Rijaseta, smanjenje radnih sastanaka, mjerenje temperature i praćenje pojave simptoma kod službenika Rijaseta, obaveza obavještavanja o slučaju pojave simptoma zaraze koronavirusom, imenovanje tima za daljnje poduzimanje neophodnih aktivnosti, prijave u vezi s nepoštivanjem propisanih mjera, sankcije za nepridržavanje mjera utvrđenih Kriznim štabom, te mjere higijene, koje podrazumijevaju  obavezu svih službenika i posjetioca Rijaseta da prije ulaska u poslovnu zgradu Rijaseta dezinfikuju obuću u dezbarijeri postavljenoj na službenim ulazima, da dezinfikuju ruke sredstvom za dezinfekciju postavljenim na službenim ulazima, uz obavezno nošenje maske za lice i održavanje fizičke distance u svim smjerovima najmanje dva metra, te provjetravanje prostorija najmanje dva puta dnevno po pola sata, u skladu s vremenskim prilikama i dezinfekciju električnih prekidača u zajedničkim prostorijama, kvaka u zajedničkim prostorijama i kancelarijama, rukohvata u hodnicima i stubištima, telefona u zajedničkim prostorijama i kancelarijama – najmanje jednom dnevno.

PROČITAJTE  Austrijski list raskovao Milanovića: Miljenik desničara podržava separatistu Dodika. Politikom prema BiH ide na ruku Putinu

Rijaset je razmatrao i druga pitanja iz oblasti socijalne pomoći, kao i radno-pravne statuse.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare