Region

Ispovijest Zagrepčanina uhapšenog zbog konopaca za vješanje: Kockao sam kao lud dok nisam sreo Arkana, otad nisam više sjeo za sto

Nedugo nakon što je građanima na pijaci u Dubravi “upao” u oko jeziv prizor konopaca nalik omčama za vešanje na stablu pa su intervenisali policajci i vatrogasci, novinari su pronašli aktera poruke. Riječ je o  Ivanu Rubelju (71), poznatijem kao “tata ćevapa” kojem je policija napisala preršajnu prijavu od 500 kuna za narušavanje javnog reda i mira.

“Ja sam postavio tu užad! I nije ih četiri kako pišu, već pet. I to nije bila nikakva politička poruka, niti je usmjerena na ičiji rad odnosno nerad. To je šaljiva poruka svim kockarima koji od petka ujutro do nedjelje uveče opsjedaju pijacu počevši od kladionice, lutrije i kazina. Sama sirotinja na socijali i penzioneri. Trebate vidjeti kako se samo oni guraju da se što prije reše novca. Očito da ga imaju za bacanje” priča za Jutarnji list Ivan Rubelj koji je omče postavio, kako kaže, u po bijela dana u subotu sa prijateljima ispred svojeg ugostiteljskog objekta.

“Za počiniocem policija ne traga. Ja sam im se prijavio u Policijskoj stanici Dubrava nakon što su me nazvali i pitali imam li saznanja o tome. Šalio sam se na račun kockara. Danima sam razmišljao što da napravim. Čak sam bio naručio i tablu s natpisom ‘Dom za vešanje’ po onom filmu, ali kako mi nije izrađena, otišao sam i kupio kanap. Ja sam neuk čovjek, ne znam vezati omče. Znate ko mi je pomogao da omče napravim? Jedan penzionisani policajac. A kako sam i nizak, na merdevine se penjala druga osoba koja ih je objesila na drvo”, otkriva dalje Rubelj prisjećajući se svoje prošlosti. Ne skriva, naime, da je i on u mladosti kockao, no kad je stigla “nepoštena rabota”, prekinuo je s tim porokom.

“Bio sam kockar dobitnik, a ne gubitnik. Međutim, prestao sam kockati kad se u igru ubacio pokojni Arkan. Počela su varanja. Pobjede su bile nemoguće. I odustao sam. Ja sam novca za kocku imao, a ljudi koji se svakodnevno, a najviše od petka do nedjelje guraju pred ovim tu radnjama za igre na sreću, novca nemaju za život, ali ga nekako negdje pronađu za kocku. Vjerujem da im socijala ode na kocku. I to me ljuti. Ja i u 71. godini života radim.

Širim poslovanje. Otvorile su se i nove mogućnosti za poslovanje u Libiji, jer tamo je okončan rat. Radit ću dokle god mogu. Prije 18 mjeseci postao sam tata. A na mom grobu, kad umrem, stajat će umjesto krsta dva šiš-ćevapa. Do tada će biti okončan sudski postupak zbog tih vješala. Svu sam odgovornost preuzeo na sebe jer je to bila moja inicijalna ideja, ali uvjeren sam da ću biti oslobođen jer nikome ništa nisam loše učinio, a kockanje je zlo današnjice”, zaključuje Rubelj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare