Svijet

Ispraćaj kraljice Elizabete II: Kraljevi, predsjednici i premijeri većine država svijeta stigli u London

Sve je spremno za sahranu kraljice Elizabete II, prvi državni pogreb u Velikoj Britaniji od smrti Winstona Churchilla.

Kraljevi, predsjednici i premijeri većine država svijeta stigli su u London kako bi sudjelovali na pogrebu.

Kraljičin lijes, koji je trenutno izložen u londonskoj palači Westminster, bit će jutros prevezen u Westminstersku opatiju gdje će biti održan državni pogreb.

Kraljevska porodica

Procesija počinje u 11.35 sati po srednjoevropskom vremenu. Lijes će biti položen na lafet koji će vući mornarički oficiri, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901. godine, prenosi HRT.

Procesija iza lijesa koju će predvoditi kralj Charles III. i članovi britanske kraljevske porodice, stići će do vrata Westminsterske opatije nakon 17 minuta. Ispred lafeta hodat će 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratne avijacije.

Iako će služba koju će održati opat David Hoyle početi u podne po srednjoevropskom vremenu, opatija će biti otvorena tri sata ranije kako bi se ondje smjestilo 2.000 uzvanika.

Propovijed će održati kanterberijski nadbiskup Justin Welby, nakon čega će u crkvi i cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu nastupiti dvije minute šutnje.

Državni pogreb će završiti oko 13 sati nacionalnom himnom, posljednjim i pozdravom trubom. Povorka s lijesom kreće Londonom do Hyde Parka, uz zvona Big Bena, a zatim će kovčeg pogrebnim kolima biti odvezen u Windsor, na jugoistok, tridesetak kilometara od glavnog grada.

Vjerska služba

Od 16 sati po srednjoevropskom vremenu kreće nova procesija predvođena pripadnicima Kraljevske konjice koja će na putu prema dvorcu Windsor prijeći pet kilometara dug “Long Walk” (Dugu šetnicu). Kraljevska porodici će se pridružiti procesiji prema kapeli svetog Jurja.

Ondje će na vjerskoj službi biti 800 ljudi, uključujući članove kraljičina osoblja.

U 20.30 sati kraljica će biti pokopana, u najužem porodičnom krugu, u memorijalnoj kapeli njenog oca Georgea VI.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare