Vijesti

Ističu verifikacije respiratorima na KCUS. Sebija ignorira zakon, zahuktava se istraga Tužilaštva BiH

Sebija Izetbegović nije poslala očitovanje Senatu UNSA

Do kraja ovog mjeseca, prema saznanjima, većini anestezioloških aparata i respiratora na KCUS-u ističe zakonska verifikacija. To znači - zakonski su defacto neispravni.

Rezultat je to višemjesečnog ignorantskog stava menadžementa ove najveće medicinske ustanove u BiH na čelu sa Sebijom Izetbegović.

Šta je uopće verifikacija?

Radi se o procesu koji se obavlja svake godine. To je svojevrsni tehnički pregled za medicinske aparate. Posebno je važan za one uređaje koji se stavljaju direktno na pacijenta. A koliko je to važno pokazalo se na tragičnom slučaju dvogodišnje Džene Gadžun koja je umrla. Aparati nisu bili verificirani.

Osim što su neverificirani aparati opasni po živote pacijenata, sve to otvara mogućnost za milionske tužbe prema bolnicama. Naime, svaki član porodice nekog od preminulih ima pravo tužbe prema KCUS, jer je pacijenta liječio faktički neispravnim aparatima.

No, zašto to onda Sebija odbija uraditi?

Kako je Raport već objavio, posljednih mjeseci, direktorica Izetbegović je u misiji koja ima za cilj opravdati korištenje malina-respiratora. Upravo je direktorica Izetbegović insistirala na korištenju kontroverznih malina-respiratora kako bi tokom svog suđenja mogla reći da ih KCUS koristi i da su super. Desilo se to uprkos upozorenju anesteziologa koji su kazali da će ti raspiratori ubijati ljude.

Upravo tu dolazimo do verifikacije. Prema saznanjima Raporta, ti aparati nisu bili verificirani. S obzirom na to da se proširuje istraga u okviru afere Respiratori, i već se nazire da bi jedan krak istrage mogao voditi prema Sebiji, ona je odlučila krenuti u dokazivanje da verifikacija uopće nije potrebna. O tome smo već pisali.

No, kako izgleda da joj to neće biti jedini problem. Prema našim informacijama, u Tužilaštvu BiH zahuktava se nova istraga koja se tiče upravo verifikacije. Kako nam je nezvanično rečeno, već su saslušani određeni svjedoci.

Pored Sebije odnosno KCUS-a na meti istrage je i njen uzor po neverifikaciji - HDZ-ov direktor SKB Mostar Ante Kvesić poznatiji kao 'umisto sprida, uša nam sazad'.

Kvesić je u suštini jedini direktor javne medicinske ustanove koji nije htio provesti niti jednu verifikaciju. Upravo zbog toga, već su krenule neke krivične prijave protiv njega, a Tužilaštvo BiH u okviru svoje istrage ima i Kvesića u viziru.