Politika

Istinomjer demantirao SDA-ovce: Da, glasali ste za dodjelu priznanja Nevenki Tromp

Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je na sjednici 19. aprila 2022. godine Prijedlog odluka o dodjeli javnih priznanja KS, među kojima je i ona o proglašenju Nevenke Tromp počasnom građankom ovog kantona. Iako su iz Kluba SDA u Skupštini KS glasali potvrdno o ovom prijedlogu, u danima koji su uslijedili izrazili su protivljenje donešenoj odluci, piše Istinomjer.

Sedmicu nakon odluke Skupštine, iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo saopštili su, između ostalog, da u Klubu SDA nisu glasali za ovu “sramnu odluku”:

“Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo nije učestvovao u pripremi prijedloga za dodjelu javnog priznanja počasni građanin KS, niti je glasao za tu sramnu odluku. Također je neistina da je članica Kluba SDA Smiljana Viteškić učestvovala u radu bilo kakve komisije koja se povezuje s ovim priznanjem. KO SDA podržava zahtjev žrtava genocida da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke KS, a Vladu i Skupštinu KS poziva da prestanu s grubim i ponavljajućim nasrtajima na tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, kulturu sjećanja i istinu o genocidu nad Bošnjacima, najvećem od svih zločin”

Među 26 zastupnika/ce koji su glasali o navedenoj tački dnevnog reda, jedina prisutna predstavnica Kluba SDA bila je Amra Hasagić. Ona je, kao i ostalih 25 zastupnika/ca, dala glas za proglašenje Nevenke Tromp počasnom građankom KS (Amra Hasagić – redni broj 30).

U Odbor za javna priznanja Kantona Sarajevo u januaru 2019. godine imenovani su: kao predsjednik Elmedin Konaković (Narod i pravda), za zamjenika Amra Junuzović-Kaljić (NBL), za članove: Segmedina Srna Bajramović (SDP), Sead Milavica (DF ), Zvonko Marić (SBB), Smiljana Viteškić (SDA) i Edin Forto (Naša stranka).

Glasanje u Skupštini KS

Na svečanoj sjednici Skupštine KS, održanoj 6. maja 2022. godine, Nevenki Tromp dodijeljena je Povelja KS, čime je i službeno proglašena za počasnu građanku ovog kantona. Klub SDA nije prisutvovao svečanoj sjednici zbog, kako su naveli, “odbijanja zahtjeva žrtava genocida da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke KS”:

“Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini KS obavještava javnost da neće prisustvovati večerašnjoj svečanoj sjednici, na kojoj će biti dodijeljena najveća javna priznanja KS ovogodišnjim laureatima. Ovom odlukom Klub zastupnika SDA u Skupštini KS iskazuje svoj protest zbog odbijanja zahtjeva žrtava genocida da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke KS. Oglušujući se prema tom civilizacijskom zahtjevu, Vlada KS i skupštinska većina ustrajali su u namjeri da na listu osoba koje su doprinijele promociji Bosne i Hercegovine uvrste Nevenku Tromp, negatorku genocida u Srebrenici. Historija će zapamtiti taj sraman i nerazuman potez, a borba protiv falsifikatora povijesti, revizionista i negatora genocida neće prestati”.

U Odluci Skupštine KS stoji da je Nevenka Tromp izabrana za počasnu građanku KS “zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH”. U obrazloženju se navodi se da je Tromp “svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljanjem historijske dokumentacije dala nemjerljivi doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, uspostavljanju historijskog narativa i u oblikovanju kolektivnog sjećanja”, piše Istinomjer.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare