Svijet

Istraga Europola: Na meti izbjeglice, naročito Ukrajinke kojima se nudi “blistava budućnost”

Agencija Evropske unije za provedbu zakona (Europol) koordinirala je zajedničkom akcijom protiv krijumčara ljudi kojima su na internetu posebno na meti bile žrtve iz Ukrajine.

“Sumnjive aktivnosti otkrivene su na više različitih platformi, uključujući i one na ruskom jeziku”, saopćio je Europol.

Tijela za provedbu zakona iz 14 država članica EU-a su sudjelovale u akciji provedenoj 23. maja. Istražitelji su pratili 125 različitih online platformi kako bi razotkrili kriminalne mreže koje pokušavaju regrutirati ranjive ukrajinske izbjeglice, prenosi “Jutarnji list”.

Istraga je bila usmjerena na praćenje objava na društvenim mrežama u kojima se nudi pomoć izbjeglicama za prijevoz, smještaj i rad.

Nadzirane su također stranice za upoznavanje i zapošljavanje, kao i platforme koje nude seksualne usluge.

Istražitelji su otkrili devet navodnih krijumčara ljudima i devet potencijalnih žrtvi. Rezultati su pokazali da mnoga internetska tržišta i web stranice poduzimaju značajne korake u borbi protiv zloupotrebe svojih platformi za trgovinu ukrajinskim izbjeglicama.

Međutim, istražitelji su također pronašli značajan broj sumnjivih ponuda za posao usmjerenih na Ukrajinke. Posebno ih se pozivalo na fotografska snimanja uz obećanja o “blistavoj budućnosti”.

Dodajmo kako je Evropski parlament u maju odobrio Europolu veće ovlasti koje će mu omogućiti da provoditi istraživačke i inovacijske projekte, obrađuje velike količine podataka i pomaže nacionalnim tijelima da istraže inozemna izravna ulaganja u slučajevima vezanim za sigurnost.

“Zločin postaje sve digitalniji i moramo osigurati da se policija može osloniti na prave alate za borbu protiv tih kriminalaca”, istaknuo je tokom rasprave europarlamentarac Jeroen Lenaers, dodavši da se jačanjem ovlasti Europola upravo to osigurava.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare