Svijet

Istraga sve više steže obruč oko kancelara Kurza, cure prepiske. Brutalno je udarao na crkvu: Dodaj gas…

Protokol chatova i mailova austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i nekadašnjeg ministra finansija Tomasa Schmita pokazao je da je vlada dugo pripremala akciju protiv rimokatoličke crkve, zbog njene kritike politike vlade prema migrantima.

To proizilazi iz dokumenta aktuelne istrage protiv kancelara Kurza zbog navodnih lažnih iskaza pred istražnim odborom u vezi afere „Ibiza“.

Ministarstvo finansija je 4. marta 2019. dobilo od vlade zahtjev za pravljenje spiska svih poreskih povlastica vjerskih zajednica, prenosi Tanjug.

Devet dana kasnije ministar Schmit je dobio nalog od Kurza da „da gas“ protiv predstavnika crkve.

On je, prilikom sastanka sa generalnim sekretarom Biskupske konferencije Peterom Sipkom, najavio „pretresanje“ poreskih olakšica crkve i smanjenje podsticajnih sredstava.

Nakon tog sastanka „palo“ je sporno obećanje Schmitu – „dobićeš sve što želiš“.

Dvije sedmice kasnije je Schmit postavljen na mesto šefa državnog holdinga OeBAG, a Kurz je pred istražnim odborom tvrdio da nije bio upućen niti pitan za to postavljanje.

Predstavnici crkve polaze od toga da je tadašnja prijetnja bila vezana sa kritikom crkve politike prema migrantima.

Naime, 1. marta 2019. Sipka je nazvao planirano pritvaranje podnosilaca molbi za azil kao „napad na ljudska prava“.

Međutim Ministarstvo finansija odbacuje tvrdnje crkve i objašnjava da su poreski privilegije rimokatoličke crkve u visini od 15 milijardi eura, te da se u okviru sprovođenja poreskih olakšica analiziraju i poreske privilegije grupa i organizacija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare