Zdravlje

Istraživanje na 100.000 ljudi: Ove navike odgađaju pojavu raka – kod žena 10, a kod muškaraca 7 godina!

Više od 100.000 osoba učestvovalo je u američkom istraživanju koje je dokazalo da zdrave životne navike znatno utječu na dužinu života te odgađaju ili sprečavaju obolijevanje od raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2, objavljeno je u časopisu British Medical Journal.

Tjelesna aktivnost i zdrava prehrana

Redovna tjelovježba, zdrava prehrana, održavanje preporučene tjelesne mase te izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola dobre su navike koje su se pokazale kao odlična preventivna mjera. U istraživanju su žene s najzdravijim navikama “dobivale” deset godina života bez hroničnih bolesti, a muškarci sedam godina (žene imaju duži očekivani životni vijek).

Pozitivne promjene životnih navika mogle bi, ističe se, spriječiti 40 posto slučajeva raka.

Poznato je i da debljina nosi i povećan rizik od razvoja raka, a naučnici sa Univerziteta Kolumbija analizirajući podatke 831 hiljada ispitanika iz 15 ranijih studija zaključili su da je veza naročito uočena u muškaraca srednje i starije dobi kojima debljina pospješuje nastanak agresivnijeg raka prostate.

Muškarci i veliki obim struka

Još je to izraženije kod muškaraca koji pate od trbušne debljine, odnosno kod onih kojima obim struka premašuje 100 centimetara. Rak prostate među najraširenijim je vrstama raka, a kao i kod drugih oblika njegovo kasnije otkrivanje umanjuje šanse za izlječenje. S druge strane, gubitak prekomjernih kilograma dosta smanjuje rizik od pojave raka te štiti i od drugih kroničnih bolesti kao što je dijabetes.

Ranije studije debljinu su povezale s čak 20 vrsta raka, među njima najčešće s rakom debelog crijeva i gušterače kod muškaraca te rakom dojke i maternice kod žena.

Naučnici su čak izračunali da se svakim povećanjem obima trbuha za 2,5 centimetra povećava rizik od raka debelog crijeva za pet posto.07

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare