Istraživanje otkrilo kad je najgore i najbolje vrijeme za popiti kafu

603

Za mnoge ljude dan ne može započeti dok ne popiju svoju prvu šoljicu kafe. To se posebno odnosi na one koji nemaju vremena sjediti i pojesti hranjiv doručak. No, novo istraživanje otkrilo je da je ispijanje prve šalice kafe prije doručka zapravo velika greška.

Zapravo, istraživanje koje je nedavno objavljeno u British Journal of Nutrition sugerira da je bolje pojesti nešto prije nego što posegnete za šoljicom.

Istraživanje Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam Univerziteta Bath u Velikoj Britaniji promatralo je učinke koje je šoljica crne kafe imala na 29 zdravih muškaraca i žena. Uzimajući uzorke krvi sudionika, istraživači su otkrili da oni koji su pili kafu prije doručka imaju 50-postotni skok glukoze u krvi u usporedbi s ostalim ispitanicima.

Istraživači kažu da bi, unatoč drugim studijama koje pokazuju specifične zdravstvene prednosti ispijanja jutarnje kafe, upravo ta šoljica omiljenog napitka prije doručka vašem tijelu mogla otežati podnošenje šećera i ugljikohidrata koji se često nalaze u vašem jutarnjem obroku, što rezultira rezistencijom na inzulin. S vremenom, kažu autori studije, ovo bi moglo povećati rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, prenosi Best Life.

“Jednostavno rečeno, naša kontrola šećera u krvi je oslabljena kada je prva stvar s kojom naša tijela dođu u kontakt kafa, posebno nakon noći isprekidanog sna”, objasnio je koautor studije, dr. James Betts.

“To bismo mogli popraviti tako da prvo jedemo, a zatim nešto kasnije pijemo kafu ako osjećamo da i dalje imamo potrebu za njom”, savjetuje se u izvještaju.

Pod pretpostavkom da se probudite u 6:30 ujutro, stručnjaci kažu da je najbolje doba dana za ispijanje kafe s kofeinom između 9:30 i 11:30, kako bi se izbjegla kontraproduktivnost, izvještava Inc. Odnosno, najbolje je popiti prvu kafu između tri i pet sati nakon buđenja.