Vijesti

Istraživanje pokazalo: Najviše vakcinisanih u Sloveniji i Srbiji. Najmanje u BiH

Najveći broj vakcinisanog stanovništva protiv koronavirusa u regionu ima Slovenija, a najmanje Bosna i Hercegovina pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Naime, u Sloveniji je do sada dato 1,92 miliona doza vakcina, a potpuno je imunizirano (primili obje doze) 918 hiljada osoba. To je ukupno 44,1 posto stanovništva Slovenije.

Na drugom mjestu u regionu je Srbija u kojoj je dato 6,02 miliona doza vakcina, odnosno 2,82 miliona osoba je potpuno vakcinisano. Time je u Srbiji vakcinisano 40,7 posto stanovništva.

Istovremeno Hrvatska je prešla postotak od 40 posto vakcinisanih i on iznosi 40,1 posto osoba koje je primilo vakcinu. U Hrvatskoj je dato 3,3 miliona doza vakcina, a potpuno je imunizirano 1,63 miliona osoba.

PROČITAJTE  Alarmantne brojke: U BiH 2.073 novozaražene osobe. Bitku sa opakim virusom izgubilo 65 osoba

U Crnoj Gori je dato 405 hiljada doza vakcina čime je 190 hiljada osoba potpuno imunizirano. To je 30,5 posto stanovništva Crne Gore.

Vakcinacija napreduje i u Sjevernoj Makedoniji gdje je dato 1,31 milion doza vakcina, a potpuno je imunizirano 564 hiljade osoba. To čini 27,2 posto stanovništva Sjeverne Makedonije.

U Albaniji je do sada vakcinisano ukupno 22, 9 posto stanovništva. Naime, u Albaniji je dato 1,5 miliona doza čime je kompletno vakcinisao 656 hiljada osoba.

U Bosni i Hercegovini i dalje se navode podaci da je vakcinisano svega 10,9 posto stanovništva. Naime, u BiH je dato 918 hiljada doza vakcine, čime je potpuno vakcinisano tek 361 hiljada osoba.

Stranica koja navodi postotak svjetske vakcinacije stanovništva “Ourworldindata.com” nije objavila podatke za Kosovo.

PROČITAJTE  EP BiH: Struja će poskupjeti do 20 posto. Domaćinstva ne moraju da se brinu


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare