Zdravlje

Istraživanje: Tri puta više smrtnih slučajeva od Covida u odnosu na zvanične podatke

 Više od 18 miliona ljudi, što je tri puta više od zvaničnih podataka, vjerovatno je umrlo od Covida, pokazuju najnovija istraživanja. 

Ovaj izvještaj je objavljen tačno dvije godine nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi put proglasila pandemiju koronavirusa.

Proučavali podatke

Tim za prekomjernu smrtnost od Covid-19 na američkom Univerzitetu Washington proučavao je podatke za 191 zemlju i teritoriju kada se radi o stavki koju oni nazivaju ‘istinskom globalnom cifrom smrtnosti’, prenosi BBC.

Neki smrtni slučajevi su uzrokovani virusom, dok su drugi povezani s infekcijom.

To je zato jer je zaraza Covidom u mnogim slučajevima pogoršavala druga već postojeća medicinska stanja, kao što su bolesti srca ili pluća, na primjer.

Mjerna jedinica koja se koristi u ovom slučaju se naziva prekomjerna smrtnost, a koja prikazuje koliko je više ljudi umrlo nego što bi se očekivalo u odnosu na posljednje godine, prije nego što je pandemija zahvatila svijet.

Da bi to izračunali, istraživači su prikupili podatke putem pretraživanja različitih vladinih web stranica, Svjetske baze podataka o smrtnosti, Baze podataka o ljudskoj smrtnosti i Evropskog statističkog ureda.

Procjenjuje se da su stope prekomjernih smrtnih slučajeva dramatično varirale po zemlji i regionu, ali ukupna globalna stopa izračunata u studiji je 120 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi.

To bi značilo da se oko 18,2 miliona smrtnih slučajeva dogodilo zbog Covida u dvije godine između početka 2020. i kraja 2021. godine, što je tri puta više od zvanične zabilježene cifre od 5,9 miliona.

Procjene prekomjerne smrtnosti izračunate su samo za period istraživanja, a ne po sedmici ili mjesecu, zbog kašnjenja i nedosljednosti u izvještavanju o podacima o smrti od Covida koji bi mogli drastično promijeniti procjene, naglašavaju istraživači.

Vitalni značaj

Prema istraživanju, koje je objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet, najviše stope su bile u zemljama s nižim prihodima, u Latinskoj Americi, Evropi i podsaharskoj Africi. Ali smrtni slučajevi su također bili prilično visoki u nekim zemljama s visokim dohotkom, kao što su Italija i dijelovi SAD-a.

Pet zemalja sa najvišom procijenjenom stopom prekomjerne smrtnosti su: Bolivija, Bugarska, Esvatini, Sjeverna Makedonija i Lesoto.

Pet zemalja sa najnižom stopom prekomjerne smrtnosti su: Island, Australija, Singapur, Novi Zeland i Tajvan.

Vodeći autor ove studije, dr Haidong Wang, iz Instituta za zdravstvene metrike i evaluaciju, rekao je da je razumijevanje pravog broja smrtnih slučajeva tokom pandemije od vitalnog značaja za efikasno donošenje odluka u javnom zdravstvu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare