Nauka

Istraživanje u Španiji: Postizanje ‘imunitet stada’ daleko od sadašnjeg stanja

Opsežna španska medicinska studija objavljena u ponedjeljak otkrila je da je postizanje “imuniteta stada” na novi koronavirus u cijeloj zemlji daleko od sadašnjeg stanja i da su mjere fizičke distance i dalje najbolji pristup u rješavanju pandemije.

Samo pet posto od preko 61.000 testiranih osoba razvilo je antitijela koja će se moći boriti protiv bolesti, pokazalo je istraživanje koje je djelimično finansiralo špansko Ministarstvo zdravlja i objavljeno je u časopisu Lancet Journal, prenosi dpa.

Studija je također otkrila da oko jedna trećina onih koji su se zarazili virusom ostane bez simptoma, što kažu autori ima “važne posljedice za javno zdravlje”.

“Trenutno je ‘imunitet stada’ teško postići bez prihvaćanja kolateralne štete od brojnih smrtnih slučajeva osjetljive populacije i preopterećenja zdravstvenih sistema”, rekli su istraživači.

“Imunitet stada” postiže se kad se dovoljno populacije zarazi virusom ili se vakciniše, i tako se zaustavi cirkulacija virusa.”Neki stručnjaci izračunali su da oko 60 posto seroprevalencije može značiti i'munitet stada’. Ali mi smo jako daleko od postizanja tog broja”, rekla je autorica istraživanja Marina Pollan za CNN.

 

Prema studiji, rezultati naglašavaju potrebu održavanja mjera fizičke distance  i nastavljanje napora na otkrivanju i izoliranju novih slučajeva i njihovih kontakata “radi buduće kontrole epidemije”.

Autori su rekli kako nije jasno može li se neko inficirati virusom, a da nije razvio antitijela.

Istraživanje, koje su provele vodeće vladine agencije za istraživanje i epidemiologiju, započelo je u aprilu, dok je Španija bila u strogim mjerama izolacije.

Španija je bila jedna od evropskih zemalja koju je najteže pogodila pandemija koronavirusa s više od 28.000 umrlih i 250.000 slučajeva zaraze.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare