Svijet

Italija građane vakciniše ‘na juriš‘, otkako kampanju imunizacije vodi general

Italija postaje sve svjesnija da samo masovnom imunizacijom stanovništva može spasiti zemlju i njenu privredu. Nakon što su dosegli tempo apliciranja od pola miliona doza vakcina dnevno, te ukupno dosad potrošili više od 20 miliona doza, daljnji program vakcinacije postavili su još ambicioznije: do kraja maja i početka juna vakcinisati sve Italijane starije od 65 godina, a onda galopom nastaviti prema zaštiti drugih dobnih grupa i struktura građana.

Operaciju vakcinacije na nivou države Italije odnedavno vodi general-pukovnik Francesco Paolo Figliuolo. Ovaj 59-godišnji oficir je inače komandant logistike vojske Italije, a premijer Mario Draghi imenovao ga je prvog marta za vanrednog povjerenika vlade za suzbijanje pandemije Covida-19 i voditelja državne kampanje vakcinacije. Otkako je general Figliuolo preuzeo rukovođenje, nabavka vakcina se doista omasovila, kao i njegova primjena. Povećanje lokaliteta za vakcinaciju, pritisak na farmaceutsku mrežu da promijeni tempo opskrbe, kao i dostupnost ljekare opće prakse, farmaceuta i stomatologa za primjenu doza zahvaljujući sporazumima koje je sklopilo italijansko Ministarstvo zdravstva učinili su razliku u svakodnevnoj praksi.

General Figliuolo, međutim, ne kani stati nego planira pandemiju pobijediti na juriš: u razgovoru za La Repubblicu izložio je „kartu nastavka rata“ na kojoj nisu dovoljne samo goleme zalihe „municije“, nego i mobilizacija svih na vakcinaciju, kao i omasovljenje kadra koji vakcine primjenjuje.

Povrh vakcinacije na gotovo svim nivoima zdravstvenog sistema – kod porodičnog ljekara, kod zubara, i u apotekama – planira se i otvaranje stotina centara za imunizaciju u malim i velikim turističkim mjestima, kako bi mladi Italijani, kao i potencijalni strani gosti, na ljetnom odmoru dobili inspiraciju i obavili zaštitu od koronavirusa. Već je pojačana i praksa vakcinacije po firmama s velikim brojem zaposlenika: trenutno je djelatno više od 750 takvih punktova na radnim mjestima.

Da i italijanski zubari već vakcinišu punom parom svjedoče vijesti iz Toskane, gdje upravo medicinari stomatološkog centra obaraju rekorde u primjeni vakcina. Samo u aprilu stomatolozi iz bolnice kod Firenze su već vakcinisali gotovo 2.000 Toskanaca, objavio je nedavno predsjednik ove regije Eugenio Giani. U toskanskoj bolnici Piero Palagi stomatolozi su potpuno uključeni u timove za vakcinaciju od 3. aprila, te apliciraju sve vrste raspoložive vakcine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare