Svijet

Italijani ponovo oduševili svijet: Tačno u podne svi izašli na prozore i zapljeskali

U subotu tačno u podne, širom Italije, stanovnici su izašli na prozore i balkone i – zapljeskali. Aplauz nije bio samo način da se povežu s drugima dok je zemlja u samoizolaciji, već i da ohrabre sebe i druge da izdrže ovaj težak period.

Flash mob, iznenadna akcija, organizirana je putem društvenih mreža kako bi se dala podrška medicinskom osoblju te svih javnim službama koje ovih sedmica rade kako bi liječili, pomagali i spašavali zaražene, no neki su pljeskali za Italiju, neki za sebe, neki tek toliko da ostanu bliski s drugima u vremenu kad nema okupljanja, kad nema odlaska na aperitiv, što je Italijanima vrlo važno i kad moraju između sebe održavati razmak od najmanje metra.

PROČITAJTE  Izraelski sud: Dječak koji je preživio pad žičare mora biti vraćen u Italiju

Akcija „aplauz” samo je jedan od načina kako prevladati šok izolacije. Koncerti, svirke i pjevanja s balkona i prozora, u kojima učestvuje cijelo susjedstvo, već jučer su se počeli “održavati” širom zemlje. Za danas u 18 sati spontano je, putem društvenih mreža, organiziran prvi nacionalni koncert.

„Neka svi stanovnici Italije uzmu instrumente i zasviraju s prozora i naša će zemlja tako na nekoliko minuta pretvoriti u  ogroman besplatan koncert“, kaže se u poruci koja je, kao i virus koji ih je zatvorio u kuće, postala viralna.

Italijani održavaju i izložbe na internetu i na prozorima, a posebna je akcija namijenjena djeci. Njih se ohrabruje da riječi “Sve će biti dobro” napišu i oslikaju na platnima i papirima te podijele na društvenim mrežama i izvjese kroz prozor.Povezani postovi: