Svijet

Italijanska mafija trguje mrtvima: Kriminalna organizacija našla način da pljačka sistem

U mrtvačnici u bolnici, u gradiću Lamezia Terme na krajnjem jugu Italije ni mrtve ne ostavljaju na miru. Doslovno ih kradu jer su jako cijenjena “roba” za ‘Ndranghetu, jednu od najbezdušnijih kriminalnih organizacija u Evropi.

Ovako je Financial Times Magazine nedavno izvijestio iz italijanske regije Kalabrije, poznatoga turističkog odredišta s prelijepim pješčanim plažama, u kojoj ‘Ndrangheta, koristeći ovdašnju kulturu korupcije, pljačka lokalni zdravstveni sistem.

Naplaćuje se ukop od sistema zdravstvenog osiguranja, s tim da se istog mrtvaca fakturira i naplati više puta. Plus to i sve usluge prikazuje se onda kao dug sistema, koji se pretvori u vrijednosne papire kojima se onda legalno trguje. Ovo je vrlo pojednostavljena poslovna transakcija koja i u normalnim uvjetima ima nekoliko kreditnih nivoa.

„Sve smo siromašniji, ali to je upravo ono što mafijaši žele. Što smo siromašniji to je manja mogućnost da ćemo se oduprijeti njihovu teroru. ‘Ndrangheta je ušla duboko u nas i u naše umove“, izjavio je nedavno jedan lokalni građevinski poduzetnik, koji se suprotstavio mafijašima i koji za svoj postupak plaća vrlo veliku cijenu.

Naime, nakon što je svjedočio na antimafijaškom sudskom procesu, stalno je u životnoj opasnosti, a svako malo mu “slučajno” izgori neki kamion ili dobije sumnjive poslovne odbijenice, čak i izvan Italije.

Zato ne treba čuditi što italijanske državne vlasti muku muče s istragom i krivičnim progonom kalabrijskih mafijaša, koji su se pokazali otpornijim od istovjetnih organizacija na Siciliji ili u Napulju.

Jedan od vladinih povjerenika koji je nedavno došao “počistiti” nered u ovdašnjem zdravstvenom sistemu najvećim problemom smatra lokalnu kulturu korupcije.

„Najvažniji problem je nedostatak etičkih mjerila u kulturi lokalnog stanovništva, dok god unutar sistema postoje ljudi koji su u dosluhu s mafijom, teško je napraviti išta na poboljšanju zdravstvenih usluga“, iznosi.

Ova kultura korupcije ima svoju historiju koja je poučna ne samo za Italiju, nego i općenito.

Ime ‘Ndrangheta ili Odvažnost u rječnik savremenog kriminala je ušlo iz grčkog jezika koji je stoljećima bio prisutan u multietničkoj historiji juga Italije. Ovu organizaciju čine potomci lokalnih gorštaka koji su iz burne i krvave historije naslijedili vrlo jednostavne metode “rješavanja” problema, ucjena, prisila i ubistvo.

‘Ndrangheta se sastoji od posebnih klanova i porodica, pa je zbog čvrstih srodničkih veza teško probojna za policiju.

Sredinom devedesetih, kada je italijanska vlada u velikoj mjeri uspjela slomiti sicilijansku mafiju, ‘Ndrangheta je uskočila u posao pranja novca iz italijanskog državnog budžeta. Prijevoz tijela pokojnika, prijevoz krvi i mnoge druge zdravstvene usluge uspjeli su pretvoriti u vrijednosne papire za koje garantira italijanska država i koje zatim, sasvim legalno, prodaju na međunarodnim tržištima novca. Da bi to postigli, svoje mlađe naraštaje šalju na prestižne poslovne škole kao što su Londonska škola ekonomije ili čak Univerzitet Harvard​,​ zbog čega im je gotovo nemoguće ući u trag.

U ovakvoj atmosferi domaći čovjek Nicola Gratteri, javni tužitelj zadužen za krivični progon mafijaša, već više od 30 godina živi životom izopćenika kojemu su kuća i automobil policijske utvrde, jer svakodnevno raste broj onih koji ga žele ubiti.

Koliko je ta prijetnja ozbiljna svjedoči slučaj djevojke iz jedne mafijaške porodice, koju su brat i otac natjerali da popije solnu kiselinu i umre u mukama jer su sumnjali da sarađuje s policijom i tako ugrožava vrlo unosan porodični kriminalni posao.

Naime, osim mrtvih čiji prijevoz i pokop italijanskoj državi uspijeva naplatiti po višestruko većoj cijeni, pored papirnatog izvlačenja novca iz italijanskog zdravstvenog sistema, te trgovine drogom i oružjem, ‘Ndrangheta u novije vrijeme uspješno prisvaja i najveći dio novca koji Caritas prikuplja za imigrante koji dolaze u Italiju.

Ovi i mnogi drugi mračni poslovi u konačnici donose dobit koja se mjeri u stotinama miliona eura, koji se “vrte” na međunarodnim tržištima novca i čiji zločinački trag ne uspijeva otkriti ni prestižna međunarodna organizacija stručnjaka za otkrivanje finansijskih prijevara ACFE.

Zato se na kraju valja upitati koliko će od 200 milijardi eura najnovijeg evropskog paketa pomoći za Italiju završiti u džepovima ‘Ndranghete ili sličnih zločinačkih organizacija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare