Sport

Italijanski premijer najavio početak nogometne Serie A: Vidimo svjetlo na kraju tunela

Italijanski prvoligaški nogometni klubovi mogli bi početi s treninzima 18. maja pod određenim uvjetima, najavio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

To znači da bi sezona u Seriji A mogla biti nastavljena u junu, a završila bi početkom augusta.

Zbog pandemije koronavirusa Seria A zaustavljena je 9. marta. Do kraja prvenstva ostalo je još 12 kola, a sve bi se utakmice trebale igrati pred praznim tribinama.

Također, objavljeno je da sportaši u individualnim sportovima mogu nastaviti s treninzima 4. maja.

Italijanski mediji ovu su premijerovu najavu pozdravili s neskrivenim oduševljenjem. Napokon prevladavaju svijetliji tonovi, piše se o ‘svjetlu na kraju tunela’ i danu s najmanje mrtvih od 15. marta (260). U jednoj od najteže pogođenih zemalja svijeta, od koronavirusa je oboljelo gotovo 200.000 ljudi, a umrlo više od 26 hiljada.

Vlada je, s obzirom na ipak bolje stanje, najavila postupno ublažavanje mjera i prelazak na ‘drugu fazu’, koju su i sportaši tako dugo čekali.

“Napominjem da konačnu odluku o nastavku sezone u junu još nismo donijeli. Serie A će se nastaviti čim se stvore uvjeti. Svi mi volimo nogomet i željeli bismo da se to dogodi što prije, ali prije svega treba misliti na zdravlje igrača i posebno navijača čija bi masovna okupljanja mogla pogodovati novom razbuktavanju krize”, objasnio je Conte.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare