Svijet

Italijanski virolog upozorava: Nismo spremni za ukidanje mjera

Italija “nije spremna” za ukidanje karantene dok je pravi broj zaraženih puno veći od službenog broja, upozorio je italijanski virolog Andrea Crisanti u četvrtak kada je objavljeno da je umrlo još 525 osoba, što je smanjenje u odnosu na 578 dan ranije.

Crisanti, profesor na Univerzitetu u Padovi, pomogao je suzbijanju epidemije u gradiću Vo, u pokrajini Veneto, piše njemačka agencija dpa.

“Zemlja definitivno nije spremna za ukidanje svih nametnutih restrikcija”, rekao je Crisanti na video konferenciji kojoj su prisustvovali članovi Udruge stranih novinara u Italiji.

“Jedna stvar, koju smatram nužnom, nije učinjena. Riječ je o procjeni rizika ponovnog otvaranja zemlje”, kazao je i dodao kako je za procjenu ključan pravi broj zaraženih, što trenutno vlasti ne znaju.

Civilna zaštita je u petak objavila da je potvrđeno 3.786 novih slučajeva zaraze, što je porast u odnosu na 2.667 dan ranije, dok je ukupno do sada zaraženo 168.941 osoba.

U zemlji s drugim najvećim brojem umrlih nakon SAD-a, u petak je objavljeno da je umrlo još 525 osoba, što je smanjenje u odnosu na 578 dan ranije.

Ukupno je umrlo 22.170 osoba u Italiji, uz dnevni porast u četvrtak od 2,4 posto.

Broj izliječenih porastao je za 2.072 te su se ukupno oporavile 40.164 zaražene osobe u Italiji, a broj pacijenata na krevetima za intenzivnu njegu pao je ispod 3 hiljade po prvi put od 21. marta.

Međutim, Crisanti navodi kako su izvan statistike “hiljade” zaraženih.

“Postoje hiljade ljudi koji su doma i koji, kada nazovu nadležne, dobiju odgovor da ostaju kod svoje kuće i ponovno nazovu ako im se stanje pogorša”, kazao je Crisanti.

U Lombardiji, središtu epidemije u Italiji, postoji “skrivena santa leda slučajeva”, dodao je.

Italija je u karanteni od 10. marta, a premijer Giuseppe Conte karantenu je produljio do 3. maja. Vlada je pod velikim pritiskom da ublaži mjere zbog negativnih posljedica za privredo.

Najteže pogođene pokrajine Lombardija i Veneto zatražile su postupno omogućavanje poslovnih aktivnosti od 5. maja, uz socijalnu distancu i druge mjere opreza.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare