Svijet

Italijom se proširio ‘omikron 2‘, osjetno je zarazniji od ‘originala‘, ali ne izaziva teže posljedice

Novi soj koronavirusa SARS-CoV-2, podvarijanta omikron 2 (preciznije: BA.2), prodro je u devet talijanskih oblasti u kojima obitava više od polovice talijanskog stanovništva. Prema talijanskim izvorima, omikron 2 je osjetno, oko 50 posto, zarazniji od omikrona, ali nema težih posljedica ni komplikacija. Ipak, tvrdi glavni direktor Prevencije u Ministarstvu zdravstva Giovanni Rezza, ne razlikuje se mnogo od omikrona 1.

Bilježe ga Pijemont, Ligurija, Lombardija, Emilija i Romagna, Toskana, Lacij, Kampanija, te Sicilija – što znači da će zahvatiti i ostale.

Omikroni imaju još rodbine, na primjer podvarijantu BA.3. Potvrđuje se da je taj koronavirus veoma sklon mutacijama, a to mu olakšava velika baza zaraženih. Ima se gdje reproducirati i evoluirati.

Omikronova varijanta BA.1 bilježi već dvadeset mutacija, a BA.2 čak 27, još zapravo neproučenih. Nijedna od njih ne sliči na BA.1. Varijanta BA.3 ima 13 novih mutacija, od kojih su pet zajedničke s BA.1, a sedam s BA.2.

Da bude jasno, potpisani novinar o tome pojma nema, prepisuje podatke iz domene talijanskog Ministarstva zdravstva.

Možda se covid-19 zaista pretvori u sezonsku epidemiju poput gripe, s njezina četiri glavna soja. To ne znaju ni stručnjaci, i oni bauljaju u mraku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare