Vijesti

IUG – Svečana dodjela diploma u Goraždu

Diplomu bachelora psihologije danas su, u svečanoj atmosferi na Internacionalnom univerzitetu Goražde (IUG), primile Romela Murselji i Nejra Merkez. Djevojke iz Goražda ponosne su što su u svom gradu imale priliku obući prepoznatljivu odoru koja simbolički označava završetak jedne stepenice u fakultetskom obrazovanju.

– Super se osjećam, razmišljam da na našem fakultetu upišem master. Želim da razbijemo predrasude koje postoje oko studiranja u Goraždu i pozivam buduće studente da ovdje studiraju. Moje iskustvo je da ovdje radi značajan broj dobrih profesora koji umiju prenijeti znanje. Od početka sam vjerovala u ovaj univerzitet koji je, na zadovoljstvo svih nas, uspješno prošao proces akreditacije – istakla je Murselji.

Pojasnila je, zajedno sa Nejrom, prednosti studiranja u svom gradu.

– Sjajno je kad u svom gradu imate mogućnost studirati, ono što volite. Oduvijek me zanimala psihologija i rad s ljudima. Tačno je da je nama bilo lakše studirati, ali ne zbog toga što je ovo privatni univerzitet već zato što smo praktično kod kuće i ne opterećujemo se ničim osim učenjem – rekla je Merkez.

Tarik Bašić iz Ustikoline završio je Zdravstvene studije Odsjek farmacija. Nada se prilici da završi i postdiplomske studije, dotad volio bih naći posao u struci.

– Znam da sam s fakulteta izašao s adekvatnim znanjem – istakao je Bašić.

Prve diplome, nakon akreditacije, dobilo je ukupno 36 studenata. Većina njih ne dolazi iz Goražda što bi u budućnosti trebalo postati i interes BPK-a. Mladim ljudima čestitke je uputila ministrica obrazovanja, mladih, kulture i sporta u Vladi BPK Biljana Begović.

– Drago mi je vidjeti da je prepoznata pružena ruka Ministarstva, koja će uvijek biti tu za pozitivne stvari i procese. Početak mog mandata obilježila je i uslovna akreditacija IUG-a. Voljela bih da uskoro, ovo uslovna, bude izbrisano. Želim da IUG ispuni sve ciljeve i očekivanja, da bi se razbile pomenute predrasude. Želim da studenti svojim znanjem pokažu opravdanost postojanja Univerziteta u Goraždu, nadam se da će naći svoje mjesto pod bosanskim suncem – istakla je Begović.

Rektor IUG-a profesor Hajriz Bećirević diplomiranim studentima je poželio sreću, u budućem vremenu, sa željom da se nastave obrazovati. IUG-ova vrata su im, kako kaže, uvijek otvorena. Ministarstvu je zahvalio za podršku te istakao spremnost da, na inicijativu ministrice Begović, IUG pokaže spremnost da pokažu poseban senzibilitet prema studentima iz Goražda.

– U tom pravcu već razgovoramo s organima Univerziteta. Spremni smo uložiti maksimalne napore da osiguramo što povoljnije stipendije za goraždanske studente. Obrazovne institucije postoje zbog studenata, a mi želimo postati prepoznatljiva institucija u BPK-a koja će u svakom trenutku biti dio pozitivnih procesa. U tom pravcu s kvalitetnim stipendijama, koje planiramo osigurati kao institucija, želimo da mladi ostanu u BPK-a – istakao Bećirević.

U razvoj IUG-a ranije je odlučio investirati doc.dr. Mehmet Nadji iz Turske, koji je i dekan Fakulteta društvenih nauka. Uz čestitke studentima izrazio je uvjerenje da će iz IUG izlaziti još ljepše slike. Danas je bilo lijepo vidjeti ozarena lica studenata i njihovih profesora i prijatelja, dok su primali diplome.

– Kojom dinamikom će se IUG razvijati, u značajnoj mjeri, ovisi i od upisa u narednu akademsku godinu koju prvi put neće pratiti neizvjesnost oko akreditacije Univerziteta. Za studiranje na IUG postoji značajan interes izvan BiH što će, u narednim mjesecima, biti predmet sastanaka s inostranim partnerima koji su već najavljeni – saopćio je IUG. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare