Ivana Marić podijelila iskustvo: Put pacijenta je ustvari bespuće pacijenta

669

Politička analitičarka Ivana Marić, na svom Facebook profilu, podijelila je iskustvo o Putu pacijenta nakon što je dobila jedan simptom koronavirusa.

Pošto mi se nakon nekoliko dana prehlade izgubilo osjetilo mirisa krenula sam i ja kroz #PutPacijenta koji se prije može nazvati bespućima pacijenta. Dakle, ovako.

1. Nazovete svog ljekara tj. zovete cijeli dan jer je linija zauzeta.

2. Sestra vas spoji s doktorom. Jako je bila prijatna.

3. Ljubazni doktor vas sasluša i uputi elektronsku uputnicu u najbliži dom zdravlja i to za drive-in testiranje. Već sam se zamišljala kako autom dolazim do ambulante i kako mi rade test kao da živimo u nekoj normalnoj državi. Automatski sam se pokajala za sve kritike našeg zdravstvenog sistema.

4. Ujutro prije 8.00 dolazim do DZ Omer Maslić i saznam da bosanski drive-in znači da dođete autom do DZ, parkirate ga i stanete u red, pješke. Tu shvatam da je moja kritika bila i preblaga. Imaju sistem za drive-in ali ga ne koriste. Umjesto da uzorke uzimaju vani oni pacijente uvode u prostoriju gdje je prije vas bilo na desetine zaraženih pacijenata. Tako da unutra uđete s 50% šanse da ste zaraženi ali izađete 100% zaraženi.

5. Stojite tako u redu na hladnoći, nedovoljno toplo obučeni jer su vam rekli da je to drive-in. Vidite da se red ne pomijera jer sa strane uredno ulaze pacijenti koji su kao naručeni. Pitam medicinsku sestru u čemu je problem i ona me napadne što se nisam naručila. Kako da se naručim kad mi niko nije rekao da se trebam naručiti.

6. Shvatite da taj dan nećete upasti u kvotu od 30 testova koji su odobreni za N. Sarajevo i promrzli se vraćate kući.

7. Probate dobiti DZ Omer Maslić da napravite termin za drugi dan ali tamo se niko ne javlja na telefon.

8. Probate nazvati svog doktora da mu saopštite da drive-in ne postoji i da treba pacijentima govoriti da se moraju naručiti da bi mogili preskočiti tačke 5 i 6. Međutim i tu je veza stalno zauzeta.

Pratite me za daljne korake algoritma

p.s. Moje veliko poštovanje prema svim zdravstvenim radnicima koji ulažu enormne napore da se snađu u toj džungli. Oni nisu uzrok već pokazatelj katastrofalnog sistema za koji smo krivi svi mi jer biramo nesposobne političare koji donose loše propise i postavljaju još nesposobnije direktore zdravstvenih ustanova koji nisu u stanju da naprave funkcionalan sistem pa mrcvare i pacijente i medicinske radnike.