Region

Ivica Dačić: Za Srbiju su iz “non-papera” dobre dvije stvari

U “non-paperu”, koji je objavila prištinska Koha ditore, novitet je to što se predviđa autonomija za Srbe na sjeveru KiM, izjavio je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je sinoć u emisiji “Hit tvit” na TV Pink rekao da je taj dokument bolji od Ahtisarijevog plana, ali je naglasio da on nije na nivou zahtjeva i očekivanja Beograda.

“Ta autonomija nije razrađena, ne zna se da li se završava pravom na samoopredjeljenje”, rekao je Dačić i istakao da je loša stvar u dokumentu to što se podrazumijeva poštovanje teritorijalnog integriteta, ali da je i to bolji predlog u odnosu na neke ranije date.

On je ocijenio da su za Srbiju dobre dvije stvari koje su se pojavile u “non-paperima” objavljenim proteklih dana – to što se govori o autonomiji Kosova, “koju ranije nisu htjeli ni da pomenu jer nisu htjeli Republiku Srpsku na Kosovu”, kao i to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja RS-a i Srbije.

Predsjednik Skupštine Srbije i lider SPS-a smatra i da ovi “non paperi” predstavljaju ispipavanje pulsa i istakao da se u tim dokumentima ne govori samo o RS-u, nego o mirnom rastakanju BiH.

Kao vrijednost ovih papira vidi to što “neko već uviđa neke realnosti koje postoje u regionu”.

On je kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbiji “ne pada na pamet da mijenja princip”, kao i da je Beograd još prije sedam, osam godina, kada je počeo dijalog, rekao da neće priznati Kosovo.

“Hoćemo kompromis, dajte neka rješenja. Oni misle da ćemo mi na silu da priznamo Kosovo, taj put je loš, ali mi ćemo svaki put da pričamo “dijalog, dijalog”. Mi nećemo nikada da prekidamo dijalog, mi nismo ništa uradili da bismo izazvali neki problem, nama je interes da bude mir, stabilnost da bi Srbija mogla da nastavi ekonomski put i da bismo nadoknadili sve što smo izgubili ovih decenija”, poručio je Dačić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare