Politika

Iz BH Telecoma za Raport o sankcijama Sarajliću: Pisali smo Američkoj administraciji i zatražili sva saznanja i dokaze

Asimu Sarajliću, SDA-ovcu bez funkcije u stranci i delegatu u Domu naroda BiH, Sjedinje Američke Države uvele su sankcije zbog korupcije.

U svom obrazloženju SAD su navele da se sankcije Sarajliću uvode zbog korupcije. Tačnije, navode da je on koristio svoj utjecaj i političku moć kako bi zapošljavao nekompetentni kadar u javnu kompaniju BH Telecom te je time oštetio i samu kompaniju.

S obzirom na to da se BH Telecom nije sam oglašavao, Raport im je poslao pitanja.

U svojim odgovorima oni ističu da su već poslali pismo Američkoj administraciji.

“S obzirom da se u posljednjih par dana u javnosti kompanija BH Telecom dovodila u vezu sa navodnim neregularnostima pri procesu zapošljavanja, a za koje mi u BH Telecomu nemamo prethodna saznanja, te imajući u vidu da povezivanje BH Telecoma sa bilo kakvim nezakonitim radnjama nanosi značajnu reputacijsku štetu kompaniji kao društveno odgovornom partneru velikog broja institucija, domaćih i stranih privrednih subjekata i organizacijia, te kod brojnih poslovnih i rezidencijalnih korisnika usluga BH Telecoma, želimo dati jasan odgovor o poduzetim aktivnostima po ovom pitanju.

Kao prvo, uputili smo pismo Američkoj administraciji u kojem smo naglasili da poslovanje, u potpunosti, provodimo u skladu sa pozitivnim propisima, te je u cilju osiguranja zakonitosti poslovanja, menadžment usvojio i primjenjuje niz internih akata kao što su Etički kodeks, Kodeks antikoruptivnog djelovanja i Plan integriteta o čijoj realizaciji redovno izvještavamo Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK)”, naveli su u odgovoru iz ove kompanije.

Dalje navode, da su od SAD zatražili sva saznanja koja imaju.

“Istovremeno smo od Američke administracije tražili da sva saznanja ili dokaze koje posjeduju, a koji mogu ukazivati na spomenute navode, dostave pravosudnim institucijama u BiH.

Na kraju, želimo istaći da nikad nismo od pravosudnih institucija BiH dobili zvaničan upit ili zahtjev za informacijama koje su u vezi sa navedenim slučajem, ali i izraziti zabrinutost zbog dovođenja BH Telecoma u vezu sa navodnim neregularnostima pri zapošljavanju, s obzirom da se ono dešava u trenutku kada su pokazatelji poslovanja BH Telecoma vrlo pozitivni i kada kompanija ostvaruje snažan rast u svim segmentima poslovanja”, naveli su iz BH Telecoma za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću zbog zapošljavanja u BH Telecom. BHT: Nemamo saznjanja o tome - Vitez.ba
11 mjeseci

[…] obzirom na to da se BH Telecom nije sam oglašavao, Raport im je poslao […]

trojka
trojka
10 mjeseci

Asim Sarajlic je olicenje patriotizma, poštenja, oduvijek je bio trn u oku Dini Konakovicu i Amerikancima jer je predsjednik NiP-a Americki covijek i covjek EU i Hrvatske