Politika

Iz Dodikovog kabineta odgovorili Ambasadi SAD: Prvo se informirajte, pa komentirajte

Prije svakog direktnog miješanja u unutrašnja pitanja BiH, svaka ambasada bi bar mogla da se informiše i prikupi relevantne podatke o određenoj temi i onda da daje komentare, ako već mora, pa tako i u vezi sa zahtjevom za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara, rečeno je Srni u Kabinetu člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

“Za informaciju ambasadama koje su se našle prozvanim da komentarišu svako pitanje u BiH, pa tako i ovo – zahtjevi za angažovanje helikoptera su stigli, ali predsjedavajući Predsjedništva nije zakazao vanrednu sjednicu na kojoj se o njima moglo odlučivati, jer odluke nije moguće donositi bez održane sjednice”, istakli su iz Kabineta.

Oni su naveli da Predsjedništvo BiH odluke donosi na redovnim i vanrednim sjednicama, a nijedna nije zakazana.

“S toga preporučujemo svima koji se miješaju u svako unutrašnje pitanje u BiH da pročitaju Poslovnik o radu Predsjedništva, a za početka i Dejtonski mirovni sporazum i Ustav zemlje u koju dolaze, jer bi trebali prvo to da znaju kad već znaju da komentarišu sve, a pogotovo sve što se tiče člana Predsjedništva Milorada Dodika i Republike Srpske”, poručili su iz kabineta Milorada Dodika.

Oni su naglasili da u BiH ne žive divlja plemena, već tri konstitutivna naroda i vrlo dobro se zna ko i kako donosi odluke, te da više nikome nije zanimljivo slušati kao mantru njihovo svakodnevno ponavljanje “Milorad Dodik je kriv”.

“Kada već toliko vode računa o radu Dodika, poručujemo im da on poštuje Ustav, procedure i načine na koje se donose odluke za razliku od mnogih političkih predstavnika u BiH, a očigledno i samih ambasadora”, istakli su u saopštenju.

Oni su dodali da je svima već jasno da se Milorad Dodik zalaže za zemlju u kojoj se poštuje Ustav i ono što piše u njemu, kao što bi, valjda, ti isti ambasadori sigurno željeli u svojim zemljama i za šta bi se zalagali.

“Zato im poručujemo da se manje miješaju u unutrašnje stvari zemlje u kojoj obavljaju svoju diplomatsku aktivnost, jer nikada nigdje u svijetu, osim u kolonijama i protektoratima nije zabilježeno da ambasadori vode politiku zemlje u kojoj gostuju već domaći izabrani politički predstavnici. BiH nije ničija kolonija, a zahvaljujući mnogima od ambasadora – protektorat jeste, ali im to ne daje za pravo da se petljaju u svako moguće pitanje u BiH”, poručili su iz kabineta Milorada Dodika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare