Ekonomija

Iz Energoinvesta najavili poskupljenje: Nove cijene plina znat ćemo u oktobru

Federacija BiH cijenu plina za naredni kvartal od Gazprom Exporta može očekivati početkom oktobra, jer trenutna cijena gasa važi do kraja trećeg kvartala, odnosno do 30. septembra, potvrdili su Feni iz Energoinvesta d.d. Sarajevo.

“Energoinvest konstano pravi analize i modele mogućih situacija, ali davanje tačnih informacija o cijenama u budućnosti prije nego što nam to potvrdi Gazprom nije moguće zbog svih poznatih okolnosti, ali prema svim prognozama i dalje se očekuje rast cijena”, dodali su iz te kompanije za uvoz gasa u FBiH.

Inače, kako su istakli, tržišne cijene gasa su na TTF gasnoj platformi izuzetno promjenljive i za nekoliko puta su veće od cijena koje mi imamo.

“Nakon što dobijemo nove cijene od Gazproma blagovremeno ćemo obavijestiti javnost”, poručili su iz Energoinvesta.

Cijena plina se formira kvartalno na osnovu kretanja cijene nekoliko elemenata, a ponajviše nafte u prethodnih devet mjeseci.

“Novu cijenu ćemo dobiti početkom oktobra i bit će izračunata na već spomenuti način. S obzirom na to da se cijene plina na tržištu mijenjaju više puta tokom godine, prema cijeni nafte, po naftnoj formuli, a pošto je cijena nafte značajno rasla, tako raste i cijena gasa”, poručili su iz Energoinvesta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare