Vijesti

Iz EU stigla kristalno jasna poruka svima koji misle i dalje negirati genocid

Zabrana veličanja ratnih zločinaca, koju je u Bosni i Hercegovini zakonom nametnuo Valentin Inzko, digla je mnogo bure u Srbiji.

Tim povodom, srbijanski portal “B92.net” kontaktirao je Evropsku uniju kako bi saznali kakav je stav te zajednice kada je riječ o odluci sada već bivšeg visokog predstavnika Bosne i Hercegovine, Valentina Incka.

“Obaviješteni smo da je nametnut zakon protiv negiranja genocida. Tu odluku je donio nekadašnji Visoki predstavnik BiH, gospodin Inzko. Poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca su kontradiktorni fundamentalnim evropskim vrijednostima”, navodi se u odgovoru iz Bruxellesa.

Iz Evropske unije ističu da očekuju od lidera Bosne i Hercegovine da promovišu atmosferu pomirenja.

“Da se na taj način prevaziđe zaostavština rata i izgradi trajni mir. To je preduslov za stabilnost i bezbjednost u BiH, kao i osnov za put te zemlje ka Evropskoj uniji. To je jedan od 14 ključnih prioriteta mišljenja Komisije u vezi sa prijavom BiH za članstvo u EU”, rečeno je za B92 u EU.

Na pitanje “B92.net” šta misle o novom Visokom predstavniku, iz Bruxellesa kažu da se EU raduje dobroj saradnji sa novim predstavnikom Christianom Schmidtom, koji je od 1. avgusta stupio na funkciju.

“Računamo na kancelariju OHR da će nastaviti da radi na ostvarivanju pet ciljeva i dva uslova koje smo dogovorili još 2008. godine, dok 5+2 model za BiH koji se tiče međunarodnog nadzora nije ispunjen. Zajedno sa svim partnerima u BiH, EU će nastaviti da podržava tu zemlju u reformama i napretku na putu ka Uniji, zajedno sa aspiracijama njenih građana”, kažu iz EU za B92.net.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare