Vijesti

Iz Hidroenergije odgovaraju na prijedlog Vlade FBiH u vezi zakona o električnoj energiji kojim se zabranjuje izgradnja MHE, odnosno postavljanje granice do 10 MW

Donosimo saopćenje Udruženja Hidroenergija:

“U prelijepoj zemlji i državi velikih apsurda, nemamo namjeru uljepšavati stvarnost, niti ukrašavati saopćenje u nastavku. Dok su navodni branitelji šuma, rijeka i jezera uzimali šakom i kapom od inostranih naručitelja, mi smo stvarali viziju energetski neovisne BiH. Opet ne valjamo, opet smo mi ti koji uzimamo. Frapantno izgledaju činjenice o zaleđu izuzetno agresivne kampanje pojedinaca. Spram podataka koje izlažemo u nastavku, jasno je i što je to tako. Ali, ovi redovi mogu biti i signal nadležnim strukturama da malo bolje analiziraju ono što im je posao-borba za sve porezne obveznike i nas koji na godišnjem nivou ostvarujemo prihode i pripadajuće finansijske obaveze od kojih Bosna i Hercegovina ima nezanemarive koristi.

-Zabrana izdavanja dozvola gradnje MHE može nas odvesti u anarhiju i sive tokove novca koji se slivaju u džepove isključivo nekoliko pojedinaca koji pod plaštom različitih udruženja stiču materijalnu korist bez ikakve kontrole dotoka novca i njegovog oporezivanja

-Granica do 10 MW kao prijedlog parlamentaraca je praktično zabrana MHE! 10 MW se može instalirati na rijekama Drina, Bosna i Vrbas u jednom dijelu. To su projekti koji zahtijevaju godine priprema, a bojimo se da nam u trenutnoj, nametnutoj energetskoj konstelaciji odnosa na globalnom planu, vrijeme nije prijatelj.

-Zar u ovom vremenu, od covida-19 pa do agresije Rusije na Ukrajinu nismo dovoljno shvatili šta znači imati ili nemati svoj proizvod u bilo kojem segmentu. Na globalnom nivou zaista smo zanemarivi. Utoliko više je potrebno obratiti pažnju na izvorno domaći proizvod namijenjen domaćim konzumentima, koji opet ima dovoljno prostora i za plasman u inozemstvo.

-U razmatranju parlamentaraca nije dovoljno pojašnjena teza o granici do 10 MW, preciznih pojedinosti o MHE koje zahtijevaju cjevovod i one pribranske (bez cjevovoda). Ove druge, metaforički rečeno, da bar malo pokušamo pojednostaviti, su mlinovi koji melju žito a konkretno, proizvode energiju koja nam je potrebna, a kako stvari stoje, u tom sektoru tek slijede preslagivanja.

-Mišljenja smo da imamo fantastične hidropotencijale i nismo baš bogata zemlja da se toga odričemo zbog nejasnih i nemuštih opravdanja pojedinaca u korist zaštite prirode.Do informacija danas nije teško doći a u tom pravcu idu i naša nastojanja da uđemo u suštinu,odnosno privatnu korist „vlasnika“ određenih eko udruženja i može biti njihovih eksponenata u Parlamentu.Podržavamo prijedloge zakona koje u ovom sektoru svakako treba unaprijediti.Inspekcije,pravilnici,nadzor u radu,sve odredbe.Ko to ne poštuje,apsolutno i rezolutno podržavamo i oduzimanje koncesije na tretiranom području ako se nisu ispoštovali svi traženi parametri.

-Mišljenja smo da bi bilo razumno (što trenutno i zakonski nije slučaj) da o svemu, kada je riječ o izgradnji MHE na određenoj lokaciji, odlučuju lokalne zajednice. Vlasnici MHE su spremni učestvovati u svakoj lokalnoj aktivnosti i podržavati sve sfere života. To je već primjer u mnogim sredinama gdje egzistiraju MHE, ali takvi se ne ističu u medijskom prostoru. No, pored toga, u zakonskim okvirima se može formulisati obavezna stavka podrške lokalnim zajednicama, kroz procent koncesionih naknada razvoju lokalnih struktura a od toga, za sada nema ništa. Ide se na priču crno-bijelo. Diskutabilno, dvije boje, mnogo nijansi!

-U nastavku konkretno o navodnim zaštitnicima prirode, poznatim imenima i nevjerovatnim ciframa koje prihoduju bez ikakvog zakonskog prihoda državi. Zainteresovali smo se i došli do maglovitih, ali na kraju, jasnih informacija o budžetima onih koji se brinu o šumama, rijekama i okolišu.

-Fondacija Atelie za društvene promjene ATC koju predstavlja Lejla Kusturica je prihodovala 172.821,00 KM u kampanji protiv zabrane gradnje hidroenergetskih objekata MHE

-Eko akcija koju predstavlja Anes Podić je prihodovala 306.161,00 KM u kampanji protiv zabrane gradnje hidroenergetskih objekata MHE.

-Postojeći finansijski podaci pokrivaju nekoliko godina unazad, a broj zaposlenika istih još uvijek nismo mogli dokučiti. Riječ je o ciframa koje teoretski pokrivaju stotine zaposlenih, a u stvarnosti ih je nekolicina koja uz uži odabir rodbine pokušava krojiti ekološku stvarnost Bosne i Hercegovine.

Nama je odavno jasno i o tome govorimo dugo vremena a sada zaista možemo reći da imamo jasne, konkretne podatke. Ako javnost zanimaju i preciznije informacije, naše Udruženje im stoji na raspolaganju. Ekolozima su trenutno na meti male hidroelektrane, stidljivo već napadaju solarne elektrane, a sutra?
Već imamo naznake ko plaća, znamo ko robuje, a cilj? Imamo pretpostavke ali, ipak, za sada teško dokučivo!”, navode iz Udruženja Hidroenergija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare