Svijet

Iz Kine stižu nevjerovatni podaci o broju zaraženih i umrlih. Trump: Oni su najgori, a ne mi, istražujemo i laboratoriju u Wuhanu

Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je u nedjelju da je 18. aprila zabilježeno 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najmanji broj od 17. marta i manje za 27 u odnosu na dan ranije.

Od novih slučajeva, 9 je bilo uvezenih infekcija, najmanje od 13. marta, a 17 manje u odnosu na dan ranije. Preostalih 7 potvrđenih slučajeva prenijeli su se lokalno, u poređenju s 10 prethodnog dana.

Novih smrtnih slučajeva nije bilo.

Ukupni broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u zemlji dosegao je 18. aprila 82.735, dok je ukupan broj umrlih od virusa iznosio 4.632, izvijestila je komisija.

Sve te kineske brojke nimalo ne fasciniraju Amerikance, prije svih Donalda Trumpa, koji je na brifing s novinarima doveo doktoricu Deborah Birx da prezentira najnovije podatke o smrtnosti od posljedica koronavirusa u svijetu.

Ona je donijela i prezentirala statistiku na kojoj je vidljivo da je broj smrtnih slučajeva u Kini na 100.000 ljudi samo 0,33. S druge strane, u Belgiji je užasnih 45,2. Zaključak te mini prezentacije bio je – zar stvarno neko vjeruje podacima iz Pekinga?

Te riječi je izgovorio Donald Trump, ali s njim se složila i Birx koja je dodala da je Kina pala na testu transparentnosti izvještavanja o posljedicama pandemije koronavirusa.

„Pazite, zemlje koje imaju sjajne zdravstvene sisteme poput Velike Britanije, Belgije, Francuske i Španije imaju stopu mortaliteta od 20 do 45, a Kina ima samo 0,33, onda je jasno da tu nešto ne štima“, rekla je doktorica Birx i poslije toga procijedila.

„Onda u jednom danu udvostruče broj mrtvih u Wuhanu…“

U priču se brzo uključio Donald Trump.

„ Ma ne, to je nemoguće. Ti brojevi su nestvarni“.

Trump je upozorio Kinu da bi mogla snositi posljedice jer je možda “svjesno odgovorna” za pandemiju koronavirusa.

„Mogla je (pandemija) biti zaustavljena u Kini prije nego što je počela, a nije, i sada cijeli svijet pati zbog nje“, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući

„Ako je to bila greška – greška je greška. Ali ako su svjesno odgovorni, smatram da onda svakako treba biti posljedica“, dodao je Trump.

Američki predsjednik nije pojasnio koje će korake SAD poduzeti.

Trump je rekao da su Kinezi bili “zbunjeni” te da je pitanje je li koronavirus “greška koja je izmakla kontroli ili je to učinjeno namjerno”.

„Kažu da smo mi na prvom mjestu (po stopi mortaliteta), ali to nije istina. Kina je ‘broj jedan’, a ne mi. Razlika nije mala, čak im nismo ni blizu! Samo da to znate. Ja znam. Oni znaju. Ali ništa ne žele reći. Zašto? To ćete vi morati objasniti svijetu. Jednog dana ću i ja objasniti“, kazao je.

Američki predsjednik je potom upitan vjeruje li u teoriju da je virus stvoren u laboratoriju u Wuhanu.

„Oni kažu da istražuju tu mogućnost, pa ćemo vidjeti šta će od svega toga biti. Međutim, istražujemo i mi“.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare