Vijesti

Iz Naroda i Pravde oštra poruka CIK-u: Hitno reagirajte jer pasivnošću omogućujete izbornu krađu

Iz Naroda i Pravde izražavaju zabrinutost za integritet izbornog procesa s obzirom na to da Centralna izborna komisija ni do danas nije dostavila kriterije sa instrukcijama za izbor članova biračkih odbora što može u konačnici rezultirati kompromitiranjem cjelokupnog izbornog procesa.

Iz Naroda i Pravde pojašnjavaju da nedostavljanje kriterija sa instrukcijama za izbor članova biračkih odbora daje za pravo svima onima koji se zalažu za fer i poštene izbore da ozbiljno posumnjaju i javno iskažu svoje nezadovoljstvo kako se i za predstojeće Lokalne izbore priprema iznenadna izmjena biračkih tijela i to po zahtjevima određenih političkih stranaka kojima bi to koristilo. Zahtjev CIK-u za reagiranje je iskazan više puta, ali odgovor nikada nije stigao niti je instrukcija ikada dostavljena u općinske izborne odbore.

„Sve ovo ponovo u najavi liči na pripremu brze izmjene članova biračkih odbora kako bi uigrani igrači sa klupe SDA koji bi u zadnji čas bili imenovani u biračke odbore odradili zadaću izborne krađe. SDA je uspjela popuniti svojim kadrovima većinu mjesta u općinskim izbornim komisijama pri čemu su pojedini članovi tih komisija sadašnji ili bivši istaknuti članovi i stranački funkcioneri“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde pojašnjavaju da političke partije na vrijeme delegiraju članove biračkih odbora te da Općinska izborna komisija izvrši obuku delegiranih kandidata. No, na sam dan izbora dešava se da im se po dolasku na biračko mjesto za koje su zaduženi saopći kako je došlo do promjene u sastavu biračkih odbora i da su postavljeni drugi kandidati. To otvara prostor da se izvrši brutalna krađa jer se omogućava da jedna stranka kontrolira cjelokupne biračke odbore.

„Ti zamjenski članovi biračkih odbora uopće nemaju rješenje da su prošli neophodnu obuku niti da su imenovani u biračke odbore. Podsjećamo da se isti scenarij desio i 2018. godine kada je na sam dan izbora hiljade članova biračkih odbora odlukama Općinskih izbornih komisija koje su pod stranačkom kontrolom bilo zamijenjeno. Najeklatantniji primjeri su u Općini Centar i Općini Novi Grad gdje je te 2018. na dan izbra zamijenjeno čak 70 posto članova biračkih odbora. O ovim iznenadnim izmjenama postoji audio zapis i danas dostupan javnosti u kojem predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad priznaje da radi po nalogu stranačkih šefova“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Također, iz Naroda i Pravde podsjećaju i na ranije manipulacije biračkim materijalom koje su pojedini članovi općinskih komisija nosili svojim kućama sa ciljem manipulacije voljom birača. Ranijih godina nadležnim organima prijavljene su ovi incidenti uz obilje dokaza. Iako su postupci pokretani, u većini slučaja izostala je sankcija.

„Prema našim saznanjima, posebne izborne krađe dešavaju se i prilikom unosa rezultata u informatičkim sistemima općina, za šta je isključivo nadležna Općinska izborna komisija. Sve ovo demotivira glasače da izađu na biračka mjesta jer na kraju ispada da nije važno ko glasa već ko broji glasovo, odnosno ko rezultate unosi u informatički sistem. Sve ovo zahtijeva aktivniji angažman Centralne izborne komisije koja mora promptno reagirati“, navodi se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare