Politika

Iz SDA se oglasili o usvojenom Izvještaju o BiH u Evropskom parlamentu

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku Evropskog parlamenta o usvajanju Izvještaja o Bosni i Hercegovini.

Naročito važnom smatramo čvrstu podršku Parlamenta evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine, te poziv Evropskom vijeću da podrži evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine odobaravanjem kandidatskog statusa.

Ističemo činjenicu da je dominantna većina zastupnika u Evropskom parlamentu prepoznala potrebu usklađivanja ustavnog okvira i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine s evropskim demokratskim standardima. 

Odbacivanje amandmana parlamentaraca iz Hrvatske i evropskih ultradesničarskih stranaka, kojim se od Bosne i Hercegovine traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu i nametanje standarda koje je Evropa davno odbacila, jasna je poruka u kojem pravcu se buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini trebaju kretati.

SDA ponavlja bezrezervnu opredijeljenost za evropski put Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva i ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te postupno preuzimanje evropske pravne stečevine i svih obaveza na tom putu, saopćeno je iz SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare