Kriminal

Iz Tužilaštva BiH potvrdili da su stigle dvije krivične protiv Osmice, OSA najavila da će vještačiti sporni snimak

Tužilaštvo BiH oglasilo se o skandalu s objavom snimka razgovora direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Gordana Tadić.

Snimak razgovora koji je objavljen faktički inkriminira oboje. Osmica faktički vrši pritisak na glavnu tužiteljicu da ga ne istražuju po pitanju diploma, a sama tužiteljica nije shvatila da to treba uredno prijaviti.

Danas je OSA poslala još jedno saopćenje u kojem navodi da će izvršiti analizi snimka kako bi se utvrdilo ko je snimao.

Iz OSA-e navode da će vještačenje biti urađeno kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH te da će tražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije.

“Bit će upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog nezakonitog prisluškivanja i tonskog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima. OSA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo”, navodi se iz OSA-e.

S druge strane, iz Tužilaštva BiH navode da su stigle dvije krivične prijave protiv Osmice.

“Povodom više medijskih upita o aktivnostima Tužiteljstva BiH, a u svezi pojavljivanja nezakonito snimljenog snimka sastanka glavne tužiteljjice Gordane Tadić, možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH zaprimilo dvije kaznene prijave, protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zbog više kaznenih djela, između ostalog zlouporabe položaja ili ovlasti, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja.

Također, u prijavama se navode i nezakonitosti korištenja financijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama.

Tužiteljstvo BiH na temelju prijava formiralo je dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiteljima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

Također, u okviru predmeta, Tužiteljstvo BiH će sa partnerskim institucijama, poduzeti sve potrebne aktivnosti, na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave”, navodi se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare