Žustra reakcija

Iz Vlade Njemačke stiglo upozorenje za Dodika: To će imati posljedice

Milorad Dodik zastave BiH i EU crven

Predsjedniku RS Miloradu Dodiku stiglo je upozorenje iz Vlade Njemačke zbog najava hapšenja i deportacije visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

"Izjave predsjednika Republike Srpske, gospodina Dodika, protiv visokog predstavnika su potpuno neprihvatljive. Naredba da se visoki predstavnik uhapsi, bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je gospodinu Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav”, rekao je glasnogovornik njemačke Savezne vlade.

Istakli su da će Dodikova secesionistička politika najviše štetiti ljudima u RS i da će to imati posljedice.

“Nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji. To ima i posljedice. Prije nekoliko sedmica, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje. A i od strane Evropske komisije došlo je do otkazivanja poticaja.

Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije”, stoji u izjavi koju je prenijela Ambasada Njemačke u BiH.