Region

Iz Vojvodine stižu osude na odlikovanje Šešelja: On promoviše mržnju, političko ludilo i sve antikršćansko

Pojedine vojvođanske stranke, opozicioni političari i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenili su sramotnom i neprihvatljivom dodjelu odlikovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) osuđenom ratnom zločincu i čelniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

Orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala dodijelila je u nedjelju Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička SPC-a.

Crkveno odlikovanje Šešelju je, kako se navodi u saopćenju SRS-a, dodijelio vladika bački Irinej, koji je poručio da mu je "pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime vladike Longina uruči ovaj divni orden".

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov je na Twitteru objavio da "ovako što nije utjeha tugujućima ubijenih, niti zacjeljuje rane patnji nevinih žrtava, niti donosi spokoj Hrvatima i katolicima koji su ovdje ostali… Ima li ko njih čuti?"

Dodao je da "jedini mjerodavni odgovor o smislu i svrsi nagrađivanja osobe, koja je pravomoćno osuđena za zločine nad Hrvatima u Vojvodini, može dati samo osoba čiji je Ured u Zagrebu, u Ilici br. 7 (kuća Srpske pravoslavne općine). A nakon svega oko Šešelja, mi snage više skoro ni za šta nemamo…"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je sramotno što Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, dobiva bilo kakve nagrade i odlikovanja.

"Šešelj, koji je čitav svoj politički vijek posvetio promoviranju mržnje, agresivnosti, ali i političkog ludila, baštini vrijednosti koje su duboko anticivilizacijske, ali i duboko antikršćanske", navodi se u njihovu saopćenju.

LSV dodaje da se društvo u kojem se osuđeni ratni zločinci odlikuju i nagrađuju, a svoje ideje slobodno šire svakodnevno gostujući na TV kanalima, nema čemu dobrom nadati.

Čin SPC-a osudio je i oporbeni Pokret slobodnih građana (PSG) koji smatra nedostojnom i neprihvatljivom odluku dijela SPC-a o odlikovanju "osuđenog ratnog zločinca i vodećeg predstavnika najmračnije politike u historiji Srbije koja je dovela do krvavih ratova, progona i protjerivanja ljudi na Zapadnom Balkanu".

PSG je naveo da želi vjerovati da iza tog postupka ne stoji cijeli SPC, već samo episkopi Longin i Irinej Bulović.

"Nadamo se da će uslijediti oštra reakcija patrijarha Porfirija i drugih crkvenih velikodostojnika kojom će ovaj čin biti poništen", navedeno je u njihovu saopćenju.

Za bivšu potpredsjednicu nekad vladajuće Demokratske stranke i zastupnicu Aleksandru Jerkov radi se o očekivanom i nimalo začuđujućem potezu SPC-a.

"Baš kao što je i devedesetih, kada je Vojislav Šešelj činio zločine zbog kojih je osuđen, uloga Srpske pravoslavne crkve bila više nego očigledna, i sada je jasno da su oni opet ili bolje rečeno još uvijek na istoj strani", izjavila je ona za dnevni list Danas.

Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haškog tribunala 2018. osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992.