Nauka

Iz WHO tvrde da će druga godina pandemije biti još gora. Objasnili su zašto

Druga godina pandemije covida-19 mogla bi biti još teža nego prva s obzirom na to kako se virus brzo širi, osobito na sjevernoj hemisferi, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Ulazimo u drugu godinu pandemije, koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo”, rekao je visoki dužnosnik WHO-a Mike Ryan. U svijetu su tokom epidemije umrla gotovo dva miliona ljudi, dok je oko 91.5 miliona zaraženo.

WHO je objavio da je – nakon dvije sedmice u kojima je zabilježeno manje slučajeva – u posljednjih sedam dana prijavljeno oko pet miliona novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rezultat opuštanja tokom sezone blagdana.

“Svakako smo na sjevernoj hemisferi, osobito u Evropi i Sjevernoj Americi, vidjeli ‘savršenu oluju’ – hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim, mnogim zemljama”, rekao je Ryan.

“U brojnim zemljama situacija će nakon praznika postati još gora, prije nego što postane bolja”, rekla je dužnosnica WHO-a za covid-19 Maria Van Kerkhove.

Uslijed sve većih strahovanja od novog, zaraznijeg soja virusa, koji se iz Velike Britanije proširio širom svijeta, vlade evropskih zemalja uvele su ove sedmice strože mjere u borbi protiv pandemije.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare