Svijet

Izaslanik WHO-a: Svi bi se trebali ugledati na Švedsku. Lockdown je kao tupi nož

Jedan od šestorice posebnih izaslanika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za koronavirus, dr. David Nabarro, nahvalio je švedski pristup borbe protiv pandemije te kazao kako je to model na koji bi se sve zemlje trebale ugledati.

Govoreći u novozelandskoj radijskoj emisiji Magic Talk, Nabarro je kazao da bi sve zemlje trebale težiti borbi protiv virusa koja se temelji na ponašanju koje je svugdje prihvaćeno, prenosi Bloomberg.

Dodao je da je ključ uspješne borbe protiv koronavirusa u povjerenju te ukazao na Švedsku kao najbolji primjer.

Švedska nikada nije uvela stroge restrikcije i lockdown kao ostale zemlje svijeta, već se oslanjala na to da će se građani ponašati odgovorno i će slijediti upute nadležnih zdravstvenih tijela.

“U Švedskoj je vlada imala povjerenje u građane, a građani su imali povjerenje u vladu”, kazao je Nabarro.

Stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj je i dalje više nego u mnogim zemljama te iznosi 57 umrlih na 100 hiljada stanovnika. Ipak, stopa rasta novih slučajeva i novih smrti značajno je usporila od kraja juna. Zdravstvene vlasti stoga su predložile da se dopušteni broj ljudi na javnim okupljanjima poveća s 50 na 500, piše Bloomberg.

S druge strane, brojne vlade širom svijeta opet uvode strožije mjere zbog rasta broja novih slučajeva.

Nabarro je lockdown opisao kao “tup instrument” koji “nanosi štetu svima, posebno siromašnima i malim poduzetnicima”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare