Svijet

Izbori u Rusiji: Nude se stanovi, automobili i hiljade u poklon bonovima, samo moraju glasati!

Dvadeset stanova! Stotinu automobila! Deseci hiljada u poklon bonovima! To su samo neke od nagrada koje se nude Rusima ove sedmice. Moraju samo glasati.

Nakon godine koju su obilježili historijska represija nad oporbom i posrtanje u anketama Jedinstvene Rusije, stranke predsjednika Vladimira Putina, ruske vlasti čine što mogu kako bi povećale interes za parlamentarne izbore koji se održavaju od petka do nedjelje.

Stoga plakati širom Moskve oglašavaju „milijun nagrada” za birače koji se odluče glasati elektroničkim putem i čini se da će Jedinstvena Rusija ponovno dobiti većinu iako nije popularna.

S obzirom na to da je glavni kremaljski neprijatelj Aleksej Navaljni u zatvoru, a drugi oporbenjaci potisnuti na marginu, kritičari smatraju da će izbori samo potvrditi prevlast Putinovih saveznika.

PROČITAJTE  Pet zemalja koje su odlučile da se prave da korone nema i žive normalno

Predizborna kampanja nije bila ni po čemu posebna, debate su se odvijale u kasnovečernjim televizijskim terminima i mnogi birači u Moskvi ne iskazuju puno entuzijazma.

„Nemamo pravog izbora, svi to znamo i vidimo”, rekao je Grigorij Matvejev, 29-godišnji pozorišni tehničar rasvjete.

„Puno sam puta glasao, ali to je samo farsa”.

Bira se 450 zastupnika donjeg doma Dume, u kojem Jedinstvena Rusija sada ima 334 mjesta, te nekoliko lokalnih skupština.

Životni standard Rusa kontinuirano slabi zadnjih deset godina i dodatno je pogođen krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Izborna godina jedna je od najrepresivnijih u Putinovoj dvadesetogodišnjoj vladavini.Povezani postovi: