Politika

Izetbegović: Bošnjaci i Hrvati moraju biti ponovo zajedno kao 1993. i da se zajedno suprotstave politikama SNSD-a

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda PS BiH, u emisiji ‘Sedam plus’ Hayat TV, govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i prijetnjama Milorada Dodika.

Izetbegović je na početku pojasnio ko je mogao očekivati da će probosanske snage biti linija manjeg otpora.

“Vidjeli smo da, s obzirom na ovo što radi Milorad Dodik i SNSD, međunarodna zajednica se bukvalno povlači u smislu pregovora oko izbornog zakona u odnosu na te snage i ništa ne računa posebno na njih, ni na kakav kompromis, ustupak. Raznovrsni susreti u Zagrebu, Beogradu, koordinacija i raznovrsne poruke i konačno Palmerova izjava da je u ovom času bitno riješiti poziciju Predsjedništva, odnosno izaći u susret onome što traži uporno već godinama Čović i HDZ i da ostalo može pričekati. Ono ostalo za što smo mi zainteresirani da može pričekati. Tako da sam ja prije početka bilo kakvih razgovora htio jasno kazati javno, naravno i onima koji su medijatori tih pregovora, ali i javnosti da to neće ići tako i da se mora postići izbalansiran dogovor u kojem će i probosanska strana biti zadovoljna”, rekao je Izetbegović.

Na izjave da su stranci, konkrento Matthew Palmer na strani HDZ-a BiH, Izetbegović je kazao da li se to baš tako može direktno formulisati.

“Tako se to prikazuje i etablira. O onome što će poslije uslijediti o čemu ćemo pričati nisam siguran da je to 100 posto tako. U principu diplomati dobiju neki zadatak i onda idu linijom manjeg otpora. Mislim da i u Washingtonu i Briselu se ne vide neki bitni detalji s te daljine, ali opšta slika je otprilike ova. Srpska strana predvođena Miloradom Dodikom pravi problem. Neophodno je da Bošnjaci i Hrvati ponovo budu zajedno, kao što je to bilo s Washingtonskim sporazumom 1993. godine, da bi se to stabiliziralo. Ne smije se dešavati da su Bošnjaci i Hrvati suprotstavljeni i onda su diplomate dobili zadatak da to tako rade. Problem je što u tročlanom Predsjedništvu, jedan od članova Predsjedništva po njima nije izabran većinom hrvatskih glasova, dakle tu stvar treba riješiti, da se pomiri, pa da Bošnjaci i Hrvati zajedno se suprotstave nekim avanturističkim i destabilizirajućim politikama koje predvodi SNSD. Diplomate su dobili takav zadatak i krenuli su linijom manjeg otpora, i morali smo ih upoznati da to ne može ići tako – poručio je lider SDA.
Za tri člana Predsjedništva bi se brisali nacionalni prefiksi i direktan izbor”, pojasnio je Izetbegović plan međunarodne zajednice, dodavši kako je biranje prefiksa njihove rješenja za domove naroda.

“HDZ taktizira. Ono što su nekad prihvatali, sad odbacuju kao što je ukidanje nacionalnih prefiksa. Mislim da je to njihova taktika, zauzimanje pozicija i da će nekad to prihvatiti jer je drugačije nemoguće implementirati presudu Sejdić-Finci”, izjavio je Izetbegović za na Hayatu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare