Politika

Izetbegović: Da nije bilo politike Milorada Dodika posljednih 15 godina, ovo bi bila puno sretnija zemlja. Neću razgovarati pod pritiskom

Lider SDA, Bakir Izetbegović na konferenciji za medije danas je prokomentirao aktuelna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini. Kazao je da je trenutnu situaciju napravio Milorad Dodik.

Također, prokomentirao je i poziv Milorada Dodika na zajednički sastanak.

Podsjetimo, Dodik je jučer izjavio da je spreman razgovarati sa Izetbegovićem i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, ali bez prisustva međunarodnih zvaničnika.

“Dodik je napravio situaciju koju je napravio i sada od mene očekuje da sazovem sastanak i tražimo rješenja. Utroje sjedati nećemo, izuzev ako Milorad Dodik odustane od blokade. Ako se ukine blokada, usvoji budžet, tada ćemo sjesti i utroje.

Dakle, uslov za razgovor je normalizacija stanja u džavi, ja neću razgovarati pod blokadama. Neću pregovarati pod pritiscima”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da prokomentira sramotan govor Milorada Dodika u Beogradu, kazao je:

“Nisam čuo govor Milorada Dodika pa ga ne mogu ni komentirati”.

Također, rekao je da misli kako bi se riješio problem da su nam neophodne pomoći međunarodne zajednice.

“Mislim da su nam neophadni prijatelji iz međunarodne zajednice. Ovaj problem koji sada imamo vrlo dugo traje od strane koju predvodi Dodik, i vlasti u RS. OHR je zadužen direktno za rješavanje ovakvih situacija. Ne mogu ja raditi posao OHR-a niti parlamentarne skupštine. Ja sam predsjednik stranke. Niti mogu raditi posao Tužilaštva ili Suda BiH. A imat će puno posla ako Milorad Dodik nastavi raditi što nagovještava”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li bi podržao ideju Aljoše Čampare, nekadašnjeg stranačko kolege, kazao je:

“Ja ne podržavam ništa što bi uradio Aljoša Čampara”, kratko je rekao, dodavši:

“Ako imate stranku u BiH koja misli da je jako hrabro negirati genocid, slaviti ratne zločine, ne poštovati Ustav, ne poštovati vladavinu zakona – nema pregovora. Ne možemo se dogovoriti da malo ne poštujemo pa poštujemo Ustav. To je potpuno sulud potez. On uporno provocira problem u BiH. Da nije bilo politike Milorada Dodika zadnjih 15 godina, ovo bi bila puno sretnija odnosno manje nesretna zemlja, uključujući i RS, koja ima najsiromašnijeg penzionera”, kazao je Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare