Politika

Izetbegović kaže da će otpremninu dati udruženjima i pojedincima

Iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića reagovali su na informaciju kako je lider SDA, između ostalih, tokom 2021. godine proslavio 65. rođendan i “silom zakona” poslan u mirovinu.

“Povodom medijskih napisa i proizvoljnih tumačenja u vezi sa penzionisanjem i isplatom otpremnine zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću, dužni smo javnost informisati o činjenicama.

Zamjenik predsjedavajućeg Izetbegović je tokom 2021. godine ispunio zakonski uvjet od 65 godina života, ali nije penzionisan, niti mu je izdato rješenje o prestanku radnog odnosa. Samim tim mu nije isplaćena ni otpremnina u skladu sa Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u penziju u institucijama Bosne i Hercegovine. Rješenje i odluku treba da donese Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, koja nije zasjedala zbog blokade rada državnih institucija“, navedeno je u saopćenju.

Između ostalog, u saopćenju se navodi da prema tumačenju nadležnih službi, ne postoji zakonski osnov po kojem bi se Izetbegović mogao dobrovoljno odreći otpremnine.

“Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima”, stoji na kraju reakcije Kabinet zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića.