Politika

Izetbegović ne može bez skandala. Postavljao pitanja novinaru: Zašto vi mene izjednačavate sa Čovićem i Dodikom?

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obratio se novinarima povodom sjednice Glavnog odbora ove stranke.

Kaže da će sjednica imati obiman dnevni red i da će zbog toga dugo trajati. Ovu su teme:

“Mislim da će dugo trajati sjednica i da ćemo imati puno zaključaka. Naravno pandemija i migrantska kriza koja prijeti pred zimu…odnosu u BiH i regionu, nacionalazim, odnos sa HDZ-om, izborni zakon, zahjetevi iz RS da se pregovara o budućnosti BiH, stanje u SDA…”, naveo je Izetbegović teme.

Govoreći o pregovorima za izborni zakon Izetbegtović je kazao da se sve svelo na dvije stranke, odnosno HDZ i SDA.

“Na deset zastupnika od više od 60. Za izborni zakon ja kanim dalje razgovarati i sa Čovićem i Komšićem i Nikšićem i Dodikom i Radončićem… Ovaj suženi format je odavno dao svoje”, naveo je on.

Što se tiče rukovodstva Glavnog odbora, potvrdio je da će glasati za Jasminu Bišćević Tokić koja treba biti predsjednica

“Ja su glasati za nju. I nadam se da će ona to prihvatiti. Da imamo ženu na čelu Glavnog odbora”, naveo je Izetbegović.

Potom se vratio izbornom zakonu. Kaže da je HDZ bio spreman svesti funkciju domova naroda na nivo Vijeća naroda u RS.

“To je ključna stvar jer ovo sad guši demokratiju. Mi od toga nećemo odustati”.

No, nije mogao Izetbegović bez svojevrsnog skandala. Govoreći o pritiscima HDZ-a i Dragana Čovića zbog izbornog zakona napao je novinara Federalne televizije.

“To su sve pritisci kao i Čavarain odgovor na moje pismo. Kompletna strategija HDZ-a je pogrešna. Godina upozoravam da ne rade ovo što rade. Kada je u pitanju odnos sa Islamskom zajednicom i evo sada vizni režim. Mogli smo imati 100.000 bogatih turista koji bi došli iz Saudijske Arabije. Nemojte zaustavljati gradnju muzičke škole koju gradi turska. Nemojte zaustavljati investicije”, rekao je Izetbegović pa počeo postavljati pitanja novinaru:

“Ja imam pitanje za vas. Zašto izjednačavate SDA, koja brani državu i demokratiju i višestranačije sa HDZ i SNSD-om. Po čemu sam ja to jednak sa Draganom Čovićem i Dodikom? To sam čuo nekoliko puta na Federalnoj televiziji”, rekao je Izetbegović.

Na iduće pitanje istog novinara nije htio odgovoriti.

“Ne znam. Niste mi odgovorili na moje pitanje”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare